Cicle de Conferències “Ciència i Ciutadania”

Per tal de donar a conèixer al gran públic els resultats de la recerca científica que duu a terme el professorat i el personal investigador, l’ACUP ha impulsat des de l’any 2008 un cicle de conferències en què fins avui han participat més d’una vintena de destacats investigadors i investigadores, de disciplines diverses, de les universitats públiques i de centres de recerca.

Pedro Alonso, Lluís Torner, Mateo Valero, Josep Antoni Grífols, Teresa Capell, Manel Esteller, Joan Manuel del Pozo, Anna Cabré, Eudald Carbonell i Joan Subirats són alguns dels noms que han posat veu al cicle, organitzat per les vuit universitats públiques catalanes en col·laboració amb la Fundació la Caixa i amb el suport del Comissionat per a Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

Les xerrades han abordat un ampli ventall de temàtiques

Des dels orígens dels grans simis a Hostalets de Pierola fins a la supercomputació del segle XXI o l’accelerador de partícules, passant pels moviments humans en l’era digital, la relació entre física i cinema i la desafecció democràtica en temps de crisi, les xerrades han abordat un ampli ventall de temàtiques que han tingut com a denominador comú el fet de posar l’accent en l’interès social de la recerca científica que es fa a Catalunya.

Es tractava, en tots els casos, que els ponents presentessin les descobertes dels seus treballs d’una manera clara i entenedora, ressaltant el vessant social dels avenços de la investigació i la seva contribució a l’hora d’explicar i transformar la realitat. El conjunt de 39 conferències s’han celebrat a les seus de CosmoCaixa a Barcelona, CaixaForum a Lleida i Tarragona i Fundació la Caixa a Girona. Per aprofundir en els continguts de les xerrades i ampliar-ne la difusió, des de l’ACUP s’han entrevistat els investigadors participants i s’han publicat articles sobre cadascun dels temes tractats.

Folder

Els ponents han presentat les descobertes dels seus treballs d’una manera clara i entenedora, ressaltant el vessant social dels avenços de la investigació