Seminari "Els reptes de l'Educació Superior i la Recerca. Com transformar les Universitats?"

En un context de grans canvis socials, econòmics i tecnològics, i davant de desafiaments locals i globals com el canvi climàtic, la globalització i la crisi de la democràcia, les universitats han de qüestionar-se la funció social i els objectius estratègics. Com ha de ser la formació universitària als inicis del segle XXI? Com promoure l'equitat i la igualtat d'oportunitats a l'educació superior? S'han de repensar els principis d'autonomia universitària i de llibertat acadèmica? Com poden contribuir les universitats a fer realitat l'Agenda 2030 de l'ONU i els Objectius de Desenvolupament Sostenible? Quins han de ser els perfils del personal docent i investigador? Com afavorir una investigació científica responsable i compromesa socialment? Aquestes són només algunes de les qüestions a què hauran de respondre els sistemes d'educació superior (i específicament les institucions universitàries) els propers anys. Aquest Cicle de Seminaris del CUIMPB-Centre Ernest Lluch, organitzat en col·laboració amb la Xarxa Global d'Universitats per a la Innovació (GUNi) i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), pretén aprofundir en aquestes i altres qüestions rellevants per a la política i la gestió universitària i de la investigació. El Cicle s'emmarca en el context de la 3a Conferència Mundial d'Educació Superior de la UNESCO, que se celebrarà a Barcelona del 18 al 20 de maig del 2022.

 

                             17/05/2022 - Aula 1 CCCB                            

10:00 - 10:15 Presentació del cicle de seminaris

- Carlos Andradas , rector de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo
- Josep Maria Vilalta , director del curs

  

10:15 - 11:00 Ponència marc: "Del present al futur: els reptes de les universitats en un nou context social, econòmic i cultural"

- Sijbolt Noorda, president de l'Observatori de la Carta Magna, i de l'Associació per a la Cooperació Acadèmica

11:00 - 11:15 Debat

11:15 - 11:45 Pausa

11:45 - 13:15 Taula rodona. Com transformar les institucions universitàries per construir societats democràtiques, de progrés i sostenibles?

Modera: Júlia Miralles de Imperial

  • José Manuel Pingarrón, secretari general d'Universitats. Gobierno de España
  • Francesc Pedró, director d'UNESCO-IESALC
  • Daniella Tilbury, comissionada de Desenvolupament Sostenible y Generacions Futures. Gobierno de Gibraltar.
  • Josep Maria Vilalta, secretari executiu de l'ACUP i director de GUNi

13:15 - 13:30 Debat obert

Modera: Júlia Miralles de Imperial

 

   INSCRIURE'S   

 

 

Imatges
Imatge