Curs sobre l'impacte exterior de la contractació pública

La consideració dels impactes a l'exterior (en els drets humans, en l'equitat de gènere i en el medi ambient) de la contractació pública no és només una qüestió d'ètica, sinó també jurídica, de responsabilitat, de solidaritat, de sostenibilitat (en la seva triple dimensió), estratègica i d'eficiència en l'ús dels recursos públics.

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, en col·laboració amb la Direcció General de Contractació Pública i amb el suport de la Direcció General de Cooperació per al Desenvolupament organitza la segona edició del curs sobre l'impacte exterior de la contractació pública a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

El marc jurídic, no només en l'àmbit de la cooperació, sinó també en matèria de contractació pública i els convenis internacionals, obliguen l'administració pública a respectar i promoure els drets humans.

A més, la importància de la contractació pública en termes econòmics (més d'un 14% del total de la despesa pública i un 14% del PIB de la unió europea) és molt superior al compromís internacional del 0,7% per a Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) que en el cas de Catalunya es preveu assolir l'any 2030 (Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-2022). I també l'Agenda 2030 ha posat sobre la taula la interdependència i corresponsabilitat global en els problemes i les solucions i la necessitat d'aliances entre actors diversos, la incorporació de nous socis, etc. Tot plegat, en un context de mercat globalitzat, amb cadenes de subministrament llargues i complexes i riscos afegits als països del sud (legislació més laxa, conflictes armats, etc.) on la població i el medi ambient són, en conseqüència, més vulnerables.

Objectius

  • Augmentar el coneixement i la consideració dels impactes (positius i negatius) de les polítiques públiques, no només a Catalunya, sinó també a l'exterior, en altres països (dimensió extraterritorial) i en les generacions futures, amb un enfocament global, transversal, integral: en els drets humans, en l'equitat de gènere, en el medi ambient..., etc.
  • Donar les eines per poder actuar des de l'Administració de manera coherent amb la política de cooperació al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya (coherència de polítiques per al desenvolupament).
  • Facilitar el compliment de l'obligació dels òrgans de contractació de vetllar perquè el disseny dels criteris d'adjudicació permeti obtenir obres, subministraments i serveis de gran qualitat, mitjançant la inclusió d'aspectes qualitatius, mediambientals, socials i innovadors vinculats a l'objecte del contracte.

Persones destinatàries

Personal tècnic i responsables de contractació dels serveis centrals i territorials dels departaments de la Generalitat de Catalunya, universitats públiques, sindicatures, Parlament i ens locals que impulsen i proposen la contractació de serveis, obres i subministraments, així com les persones que gestionen i tramiten aquests contractes.

La distribució de places prevista inicialment és de 15 per a la Generalitat de Catalunya i 15 per a l'Administració local. Si les inscripcions d'un dels àmbits no arriben a aquest nombre, les seves places passaran a l'altre fins a completar l'aforament del curs. I si encara sobressin places, s'obririen a personal tècnic de cooperació.

 

Imatges
Curs sobre l'impacte exterior de la contractació pública

També et pot interessar

  • Font: comunicació UdG Des que es va posar en marxa aquesta iniciativa l’any 2012, la participació de la Universitat de Girona en el Pla De Doctorats Industrials avança amb un total de 54 projectes atorgats, 38 investigadors propis dirigint tesis, 22 grups de recerca involucrats i 13 tesis doctorals...

  • Font: comunicació UPF Un cop tancat el programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, la Universitat ha obtingut un total de 85,6 milions d’euros de finançament, repartits entre 176 projectes, xifres que suposen un augment del 16 i el 24%, respectivament, en relació a l’anterior programa FP7. La UPF, que...

  • Font: comunicació UPC El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), Daniel Crespo; el director de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC, Xavier Roca, i el cofundador i CEO de Grup Construcía, Arturo...

  • El ministre d’Universitats, Manuel Castells, deixa el Govern de l’Estat després de gairebé dos anys i el substituirà l’extinent d’alcalde de Barcelona Joan Subirats. Joan Subirats (Barcelona, 1951) és catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va ser el número 2 d...