Innovació i emprenedoria a Àfrica – Technipedia

El projecte té com a objectiu reforçar el teixit econòmic i fomentar el desenvolupament econòmic a diferents països de l’Àfrica subsahariana mitjançant la millora de la transferència de coneixement de les universitats cap a la societat.

En el marc del Consorci Interuniversitari de Gestió Universitària (CIGU), format per l’ACUP i cinc universitats de l’Àfrica subsahariana, durant els anys 2010 i 2013 es va desenvolupar el projecte “Innovació i emprenedoria a Àfrica – TECHNIPEDIA”. Aquest projecte, que comptava amb finançament de l’Obra Social de la Fundació “la Caixa” i de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), tenia com a objectiu reforçar el teixit econòmic i fomentar el desenvolupament econòmic a diferents països de l’Àfrica subsahariana mitjançant la millora de la transferència de coneixement de les universitats cap a la societat.

En aquest sentit, es van treballar dues vessants principals. La primera vessant se centrava en fomentar l’emprenedoria i la innovació mitjançant la concepció i el desenvolupament d’una plataforma virtual, anomenada TECHNIPEDIA (www.technipedia.com) com a instrument d’ajut per a la creació d’empreses.

El desenvolupament d’aquesta plataforma web es va portar a terme en un equip interuniversitari, format per tècnics de la Universitat de Yaoundé I, coordinadora africana del projecte, així com de les universitats Politècnica de Catalunya (UPC), de Lleida (UdL) i Oberta de Catalunya (UOC), coordinat per la Secretaria de l’ACUP. Al febrer de l’any 2012 es va organitzar la presentació pública de la plataforma a la Universitat de Yaoundé I al Camerun a la que va participar el President de l’ACUP, el Rector de la URV, Francesc Xavier Grau. Quatre mesos després es va organitzar una presentació dels resultats del projecte al Caixa Forum a Barcelona a la que va assistir el Vicerector de Relacions Internacionals i amb el sector empresarial de la Universitat de Yaoundé I, Guy Tsala Ndzomo.

Paral·lelament, i com a segona vessant del projecte, es va elaborar una guia pràctica sobre Innovació i transferència de coneixement a l’Àfrica. Aquesta guia pretén ser un manual pràctic per a les universitats africanes per fer un auto diagnòstic sobre la seva situació actual de relacions amb el sector econòmic i començar d’emprendre mesures per millorar la transferència de coneixement de les seves institucions cap a la societat. La guia es va publicar en tres llengües – anglès, francès i castellà – i es va presentar a Barcelona, conjuntament amb la plataforma web.

L’any 2013 es van donar a conèixer els resultats principals del projecte, ampliant la xarxa i la visibilitat de TECHNIPEDIA tant a Europa com a l’Àfrica. Es va presentar, entre d’altres, en la 6th International Barcelona Conference on Higher Education que la Global University Network for Innovation (GUNI) va organitzar el mes de maig a Barcelona i en la vuitena conferència E-Learning Africa que es va celebrar al mes de juny a Windhoek, Namíbia.

Des de finals de l’any 2013 l’ACUP participa en el projecte ERMIT, continuació del projecte TECHNIPEDIA.

AECID
Obra Social "la Caixa"
Vídeos