Seminari "Ciutats i universitats: creant aliances per al progrés social i econòmic del territori"

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), el Ministeri d’Universitats del Govern d’Espanya i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb la Fundació “la Caixa”, han celebrat aquest dimarts 17 de maig el seminari “Ciutats i universitats: creant aliances per al progrés social i econòmic del territori”. Aquest acte ha posat de manifest la importància de generar sinèrgies entre les institucions d’educació superior i els territoris i societats on es troben per avançar i innovar.

El Rector de la Universitat de Lleida i President de l’ACUP, Jaume Puy, i el Vicepresident de la CRUE, José M. Sanz, han obert l’acte amb unes paraules de benvinguda. Seguidament, s’ha introduït la primera taula rodona, on han participat Joan Subirats, Ministre d’Universitats del Gobierno de España, Gemma Geis, Consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Jordi Martí, Tinent d’Alcaldia de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, i el Rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo. La taula ha estat moderada pel Vicerector de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona, Màrius Martínez.

Fotografia del Seminari "Ciutats i universitats: creant aliances per al progrés social i econòmic del territori"
Dani Codina/ACUP

 

 

 

Amb la pregunta “Com podem reforçar les sinèrgies entre ciutats i universitats?” s’ha iniciat una conversa on, des de les diverses institucions, s’ha repetit diverses vegades un mateix missatge: El sistema universitari té actualment una gran capacitat de recerca, però seguim tenint pendent l’assignatura de la innovació. I per poder innovar, cal que les universitats i les ciutats treballin conjuntament per passar de les bones pràctiques a la implementació i a l’evolució efectiva de les institucions i de la societat.

Jordi Martí ha resumit els principals aspectes que cal que la universitat i la ciutat s’ofereixin mútuament. D’una banda, la ciutat ha d’oferir espais per a la formació, la recerca, la transferència de coneixement, etc., així com “un ecosistema creatiu vibrant” perquè el talent vulgui apropar-s’hi. A la vegada, la ciutat ha d’estar compromesa amb la cultura científica. D’altra banda, la universitat ha de ser una institució de compromís social en un context i amb una població cada vegada més diversa; la ciutat demana a la universitat, a més, innovació i capacitat d’acompanyar els governs de les ciutats enfront als reptes socials contemporanis.

Des de la UPC, Daniel Crespo ha parlat des de l’experiència de tenir 7 campus universitaris en diversitat de ciutats i ha destacat que, si volem fomentar la innovació -aquesta assignatura pendent del sector universitari-, cal generar interaccions: “Hem d’aconseguir crear “ecosistemes”, aconseguir que tots els actors estiguin com més barrejats millor. Hem de tendir a convertir els campus en campus híbrids, on tinguem connexió amb la formació professional, la formació contínua, crear vivers d’innovació i punts de connexió amb empreses.” Crespo ha apel·lat a la creació d’espais com el 22@ de Barcelona, “on les universitats es converteixen en elements orgànics de les ciutats”.

Fotos acte ACUP
Dani Codina / ACUP

En un segon moment del seminari, s’ha celebrat una taula rodona on s’han presentat projectes i pràctiques de diversos territoris que han aportat una visió pràctica sobre com les universitats i les ciutats treballen per fomentar i millorar les sinèrgies i passar, com es reclamava a la primera taula, de la bona pràctica a la innovació, tot avançant cap a la idea de la societat del coneixement. Per fer-ho, s’han convidat a la a Elisabeth Lehec, Cap de la unitat d’interfície Ciutat i recerca sobre la transició de la Direcció del Clima i la Transició Ecològica de la Ciutat de París; Francesc Subirada, Director de la Iniciativa per a la Ciutadella del Coneixement de la Universitat Pompeu Fabra; Silvia Llach, Vicerectora de Territori i Compromís Social de la Universitat de Girona i, en format virtual, els ha acompanyat Raffaele Laudani, Tienent d’Alcalde d’Urbanisme, Universitats i Centres de Recerca, qui ha introduït els projectes especials “Ciutat del Coneixement” i “Memòria Democràtica” del Municipi de Bolonya.

Banner del Seminari

També et pot interessar

  • Del 24 al 26 de maig, l’ACUP-GUNi va participar a la reunió transnacional del projecte SHEFCE a Brussel·les. La reunió es va celebrar a la Vrije Universiteit Brussels (VUB) i al voltant de 10 participants de Croàcia, Àustria, Bèlgica, Irlanda i Espanya van participar en representació de les següents...
  • Del 30 de maig a l'1 de juny, el consorci del projecte TeRRIFICA, del que l'ACUP forma part, s'ha reunit a Poznan, Polònia, per celebrar la primera trobada en persona des que la pandèmia de la Covid-19 va començar. El projecte, que ja està arribant a l'etapa final, ha estat una experiència increïble...

  • La training week organitzada pel Politècnic de Milà, s’ha dut a terme a les instal·lacions de la Universitat Centrale Supélec a París-Saclay. També hi ha participat el Politècnic de Torí i un conjunt d’universitats i institucions tunisianes involucrades al projecte, com l’ENIT de Tunis el Manar, l...
  • El 8è Informe GUNi sobre educació superior al món ha estat presentat durant la tercera Conferència Mundial d'Educació Superior de la UNESCO a Barcelona Més de 90 autors han contribuït a l'Informe, que ha estat dissenyat com un document viu en format virtual que seguirà creixent en els propers quatre...