S'inaugura el cicle de jornades 'L’Agenda 2030: Transformar Catalunya, millorar el món'

Dijous 27 de setembre es va inaugurar el cicle de jornades 'L’Agenda 2030: Transformar Catalunya, millorar el món' al Recinte Modernista de Sant Pau. Hi va assistir el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, al costat del president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Ferran Rodés, i el director del CADS, Arnau Queralt. La celebració d’aquest cicle de jornades sobre l’Agenda 2030 coincideix amb el tercer aniversari de la seva aprovació per les Nacions Unides.

Durant la inauguració del cicle de jornades 'L’Agenda 2030: Transformar Catalunya, millorar el món', el conseller va expressar la voluntat que l’Agenda 2030 “sigui més que una marca o una retòrica” i que “és i ha de ser un compromís global de país. Ha de tenir solvència i arrelament en la societat catalana”. De la seva banda, Josep M. Vilalta, secretari executiu de l'ACUP i director de la Global University Network for innovation, que també va participar a la taula "Una agenda per a la prosperitat", va expressar el compromís de les universitats públiques catalanes de posar l'Agenda 2030 al centre de la seva tasca. 

L’Agenda 2030 és una agenda global i universal que conté 17 objectius interrelacionats i interdependents. Cada objectiu té unes fites concretes i un paquet d’indicadors que en permeten mesurar l’evolució. La d’aquest dijous era la primera jornada d’un cicle en el que es conjuguen els cinc àmbits d’acció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Aquests àmbits es coneixen globalment com les 5P: persones, planeta, prosperitat, pau i partenariats.



La jornada inaugural es va centrar en les persones i la prosperitat i ha comptat amb la participació de representants d’algunes de les organitzacions i institucions que hi treballen des de Catalunya, com UNICEF Comitè Catalunya, el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, el Centre Unesco Catalunya, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, el Consell de Relacions Laborals de Catalunya, ESADE, l’associació Respon.cat i ISGLOBAL. També hi han intervingut actors internacionals com ONU-Habitat, la Fair Trade Advocacy Office i l’Organització Mundial de la Salut.

Fins ara han estat vàries les activitats que s'han dut a terme al voltant dels ODS, com el llançament del web www.ods.cat i les activitats impulsades des de la GUNi. La propera serà la jornada que se celebrarà el 30 d'octubre al Palau Robert sota el títol 'Higher Education Partnerships for the SDGs: Buzzwords or Opportunity for Change?', un debat obert amb el grup d'experts en ODS i Educació Superior. Les inscripcions ja estan obertes en aquest formulari.

 

Imatges