L'aprenentatge servei protagonitza un congrés internacional a Barcelona

  • Del 25 al 27 de gener, la UAB-Casa Convalescència acull un congrés estatal i internacional d’ApS universitari -organitzat per les 12 universitats catalanes-, que valorarà l’impacte dels projectes. Hi haurà prop de 300 participants -docents, estudiants i entitats-, que presentaran 200 pòsters i comunicacions.

L’aprenentatge servei (ApS) transforma la comunitat? L’ApS modela la mirada social dels joves propiciant-ne el contacte amb altres realitats? És catalitzador per a la innovació docent? Planteja canvis de perspectiva i nous dilemes ètics als investigadors? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals donarà resposta l’XI Congrés Estatal i V Internacional d’Aprenentatge Servei Universitari, que organitzen les 12 universitats catalanes, amb la col·laboració de l'ACUP, a través de la Xarxa ApSUCAT, i que tindrà lloc del 25 al 27 de gener a la UAB-Casa Convalescència (Barcelona)Aquí en teniu el programa detallat.

L’ApS és una proposta educativa a través de la qual els estudiants es formen participant en un projecte orientat a resoldre una necessitat real d’una comunitat i, doncs, a millorar les condicions de vida de les persones o la qualitat del medi ambient.

L’edició d’enguany, en la qual hi haurà prop de 300 participants —docents, estudiants i entitats— i es presentaran 200 pòsters i comunicacions, estarà centrada a valorar l’impacte universitari que tenen els projectes d’ApS en els diferents agents implicats.

El Congrés compta amb el suport del Departament d’Universitats de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministerio de Universidades.

Quan la universitat i la comunitat es troben

La conferència inaugural anirà a càrrec de la professora Janice McMillan, experta en l’impacte comunitari de projectes d’ApS de la Universitat de Ciutat del Cap, a la República de Sud-àfrica, un país on aquest tipus de pràctiques són essencials. McMillan parlarà de «What happens when the university meets the community? Reflecting on the impact and evaluation of service learning as a complex “boundary practice”?».

Tot i ser un congrés científic, la naturalesa de l’ApS farà que alumnat i entitats hi tinguin un paper protagonista. El dijous 26 de gener, hi haurà dinàmiques de treball conjunt entre docents, entitats, alumnat i personal tècnic de l’ApS universitari per reflexionar sobre els diferents rols en els projectes i buscar estratègies innovadores per millorar-ne els impactes.

També hi ha previstos uns itineraris per visitar les seus d’entitats socials que participen en projectes d’ApS universitari. Així, el dimecres 25 de gener, a la tarda, els participants es distribuiran en grups i es desplaçaran al Casal dels Infants i a Cehda Ghana, a l’Escola Comunitària de Formació Permanent La Troca i a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Barcelona, a l’Associació AFATRAC-Afectats per Trastorns de Conducta, a la Federació Catalana de Voluntariat Social i a la Fundació ECOM (que engloba associacions de persones amb discapacitat física).

La conferència final del congrés l’oferiran Josep Maria Puig i Brenda Bär, de la Universitat de Barcelona (UB), i comptarà amb la participació del ministre d’Universitats, Joan Subirats.

A més, el Congrés atorgarà el premi Laura Rubio, que reconeix iniciatives d’ApS que promoguin la reflexió sobre la dimensió ètica de la intervenció social. Laura Rubio, que va perdre la vida el 2021, era doctora en Pedagogia i professora a la UB i va ser pionera en la implantació de l’ApS a Espanya.

Web del Congrés: https://www.apsu11.cat/?lang=ca

Imatges
ApSU11