La importància de les sinergies entre Ciència, Tecnologia i Humanitats centra el congrés de la GUNi

Experts mundials convenen en la necessitat que la Ciència i la Tecnologia vagi de la mà de les Humanitats per encarar els reptes globals presents i futurs amb garanties. Aquesta és la principal conclusió a la que s’ha arribat al “Congrés Internacional en Humanitats i Educació Superior: Generant Sinergies entre Ciència, Tecnologia i Humanitats”, organitzada per la Global University Network for innovation i dirigida a experts nacionals i internacionals d’universitats, institucions, organitzacions, empreses i altres agències. S’ha celebrat durant dos dies, dilluns i dimarts, 19 i 20 de novembre, al CosmoCaixa de Barcelona.

En paraules de Rosi Braidotti “després d’un temps de letargia, les humanitats tornen a la càrrega perquè són necessàries”. La catedràtica de Filosofia i directora del Centre per les Humanitats de la Universitat d’Utrecht ha estat, junt amb Arne Jarrick, Carme Torras, Sarah Hunt i Federico Mayor Zaragoza alguns de la trentena de representants de diferents països i de diverses àrees de coneixement i camps (educació, recerca, institucions públiques, organitzacions) que han participat al Congrés. L’objectiu principal del qual ha estat obrir un debat mundial sobre el paper actual de les humanitats en els àmbits social, acadèmic i científic i sobre la seva importància per impulsar una societat més equitativa, més responsable i més democràtica.

El Congrés Internacional ha aplegat al voltant de 160 persones provinents de 22 països d’arreu del món i s’ha desenvolupat com un espai per intercanviar idees i debat sobre els reptes que afronta la societat al segle XXI i el paper que les humanitats tenen en aquests desafiaments. Per tal d’aconseguir una conferència interactiva durant l’acte han tingut lloc tres tipus de sessions: sessions magistrals, tallers i presentació d’experiències i casos. Les presentacions, fotografies i vídeo del congrés estaran disponibles al web www.guninetwork.org

Aquest Congrés s’ha concebut com una part integral del procés d'elaboració del 7è Informe Mundial en Educació Superior de la GUNi, que es publicarà el 2019 i que forma part de la sèrie “Higher Education in the World Report”, una obra col·lectiva publicada com a conseqüència de l’anàlisi global i regional de l’Educació Superior. Cada edició reflexiona sobre els problemes i desafiaments clau de l'educació superior i les seves institucions al segle XXI per superar els problemes socials. El comitè editorial de l’informe, format per 10 experts a nivell local i internacional, va celebrar la seva primera trobada el dia següent del congrés a la seu central de la Universitat Oberta de Catalunya.

 

Què és la Global Univeristy Network for innovation?

La GUNi és una xarxa internacional creada l’any 1999 per la UNESCO, la Universitat de les Nacions Unides (UNU) i la Universitat Politècnica de Catalunya Barcelona-Tech (UPC), que compta en aquests moments amb 208 membres a 78 països. La seva missió és enfortir el paper de l’educació superior a la societat, contribuint a la renovació de les visions, missions i polítiques d’educació superior a nivell global, des d’una perspectiva de servei públic, pertinència i responsabilitat social. L’Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) va assumir a partir de 2014 la presidència i la secretaria de la Global University Network for innovation (GUNi).

 

Enllaços d’interès:

- Programa del Congrés en pdf

- Recull de piulades

- Comitè Editorial Local i Internacional del 7th Higher Education in the World Report

- Presentacions, fotografies i vídeo properament a: www.guninetwork.org/activity/international-conference-humanities-and-higher-education

- Imatges del Congrés

Imatges