«la Caixa» i l'ACUP obren el termini per a presentar projectes de recerca

El director general de la Fundació «la Caixa», Jaume Lanaspa, i la presidenta de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Imma Tubella, han presentat avui a CosmoCaixa Barcelona la primera convocatòria del programa RecerCaixa, impulsat conjuntament per les dues entitats. A l'acte, també hi han estat presents Lluís Ferrer, exrector de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del programa RecerCaixa; Albert Soria, subdirector general de la Fundació «la Caixa», i Enric Banda, director de l'Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de la Fundació «la Caixa».


La iniciativa parteix de la convicció que Catalunya passa per un moment d'una gran expansió pel que fa a producció científica, circumstància que s'ha d'aprofitar per a impulsar la recerca d'excel·lència i reforçar l'apropament de la ciència a la societat. Totes les sol·licituds que optin a ser seleccionades s'hauran de fer per mitjà del portal web RecerCaixa. El termini efectiu de presentació és de l'11 de juny al 9 de juliol. La convocatòria 2010 finançarà projectes que s'incloguin en els àmbits de recerca següents:

- Ciències socials i humanitats: Patrimoni cultural: estudi, conservació i gestió; Impacte social de l'arquitectura: urbanisme i ordenació del territori; Educació i sistemes educatius; Entorn digital en l'aprenentatge; Economia i sociologia de la pobresa i la marginalitat; Impactes de les entitats del tercer sector; Immigració; Economia política i polítiques públiques.

- Ciències de la salut: Trastorns alimentaris; Salut pública; Seguretat alimentària; Dolor.

L'Obra Social «la Caixa» dedica al desenvolupament del programa 9 milions d'euros fins l'any 2014. L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), d'altra banda, coordina i gestiona el programa RecerCaixa atesa la seva expertesa en la matèria. A més, Talència, l'agència de recerca de la Generalitat de Catalunya, serà l'encarregada d'avaluar els projectes que es presentin segons tres criteris fonamentals de valoració: excel·lència científica, capacitat transformadora i de generació de beneficis per a les persones i potencial per a conscienciar la societat sobre la importància de l'avenç de la ciència.