Els genetistes David Bueno i Gemma Marfany reivindiquen la necessitat de la divulgació

David Bueno i Gemma Marfany van reivindicar el dimarts passat la tasca de divulgació des de la universitat durant l’acte en el qual van rebre ex aequo la VI Distinció del Claustre de Doctors i del Consell Social a les millors activitats de divulgació científica i humanística. L’acte va ser presidit pel rector de la UB, Joan Elias, i també hi van participar el president del Consell Social, Joan Corominas, i el vicepresident del Claustre de Doctors, Xavier M. Triadó.

«Vivim en una societat de gran analfabetisme científic», va advertir Bueno, que tot seguit va contrastar aquest desconeixement amb el fet que la ciència estigui a tot arreu, des de les medecines que prenem fins als processos per elaborar la roba que portem. Davant aquesta contradicció, el professor del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística va defensar la importància de la divulgació: «Si volem una democràcia participativa hem de tenir elements de coneixement de causa», també en l’àmbit científic. Per a aquesta tasca divulgativa els científics tenen el repte d’utilitzar un llenguatge diferent del que fan servir habitualment i alhora mantenir el rigor científic.

Gemma Marfany va assenyalar que és la primera dona que rep aquest guardó i va defensar que es reconegui la tasca de divulgació que fan els investigadors. Va afirmar que la Universitat de Barcelona ha d’esdevenir «una font d’informació veraç i contrastada» per a la ciutadania. La investigadora va parlar de la necessitat de divulgar, de «disseminar» la tasca científica perquè és una forma de «sembrar coneixement que pot ajudar a tocar molts cervells». Gemma Marfany, també professora del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística, es va referir així mateix a la importància de la genètica: «La genètica serà decisiva en el nostre futur, i saber de què va ens apodera», va afirmar en declaracions abans de l’acte de lliurament.

David Bueno és professor del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la UB. La seva trajectòria s’ha desenvolupat principalment a Barcelona i Oxford. Duu a terme una important tasca de divulgació i socialització de la ciència a través d’articles, llibres i programes audiovisuals a diferents mitjans de comunicació. Per exemple, fa col·laboracions periòdiques als diaris Ara i El Punt Avui, així com a Ràdio 4 i a TV3. Ha publicat disset llibres de divulgació, una novel·la per acostar la biologia als joves i prop de 500 articles periodístics. També ha col·laborat en diverses obres enciclopèdiques, com la Gran Enciclopèdia Catalana i la Història Natural dels Països Catalans, i ha estat el director científic de l’Atles dels Ecosistemes dels Països Catalans, del Grup Enciclopèdia Catalana. És director i editor de la col·lecció de llibres de divulgació científica Catàlisi, d’Edicions de la Universitat de Barcelona, una iniciativa editorial dirigida a exposar, d’una manera divulgativa i alhora rigorosa, un ampli ventall de temàtiques de la ciència actual.

David Bueno és coautor d’una seixantena d’articles científics i participa o ha participat en més de quinze projectes de recerca. Les seves principals línies de recerca són la composició, funció i control homeostàtic del fluid cerebroespinal embrionari en el desenvolupament del sistema nerviós central (SNC) dels vertebrats, i l’aplicació de la neurociència en la millora dels sistemes educatius (neuroeducació).

Gemma Marfany també és professora del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la UB. Ha publicat diversos llibres de divulgació científica sobre ADN forense i genètica de l'envelliment, i ha participat en programes de televisió i de ràdio i en nombroses entrevistes per a diaris. Actualment té una secció setmanal al digital El Nacional, on publica articles de divulgació sobre avenços científics amb un gran ressò mediàtic. També fa contribucions a la revista Mètode i imparteix conferències divulgatives a instituts i escoles sobre temes de recerca, participa en cinefòrums i impulsa altres activitats de divulgació.

La trajectòria científica i acadèmica de Gemma Marfany s’ha desenvolupat a Barcelona, Edimburg i Oxford. Actualment, dirigeix un grup de recerca a la UB de genètica molecular humana sobre gens que causen ceguesa hereditària i és la cap de la Unitat U718 del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER). També és membre de l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB), de l’Observatori de Bioètica i Dret i de la Comissió de Bioètica de la UB. Té més de 85 publicacions, ha dirigit onze tesis doctorals i nombrosos treballs de màster i de final de grau. El 2018 va cofundar una spin-offde diagnòstic genètic de malalties genètiques oculars, DBGen.

Font: UB

Imatges