El projecte Arrel mostra la documentació gràfica del Circ de Tàrraco

Ja es pot consultar a la plataforma Sketchfab la base gràfica del joc seriós Arrel, a càrrec de l’ICAC i la UAB i amb la col·laboració de l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA/URV). Centrada en el patrimoni arquitectònic del Circ romà de Tarragona, conté informació tècnica d’elements com la capçalera, la graderia, la façana i el Pretori. El projecte compta amb un equip interdisciplinari liderat per Josep Maia Macias, de l’ICAC, i Juan José Ramos, del Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes de la UAB.

El material es vertebra en tres models tridimensionals des dels quals es pot accedir a continguts secundaris: la ciutat actual sobreposada al circ (https://skfb.ly/66Sys); un model tridimensional del circ (https://skfb.ly/66YMw); i un model pedagògic del circ en època medieval (https://skfb.ly/6oXAq). El material reflecteix el patrimoni arquitectònic de l'entorn urbà del Circ de Tàrraco des d'un punt de vista diacrònic i tècnic i vol ser un espai de consulta i visualització enllaçat amb la recerca científica més recent.

Sketchfab, el “Youtube dels models 3d”, és una plataforma d'accés obert que s’anirà actualitzant amb nova documentació arqueològica. Sketchfab permet navegar per models de realitat virtual, en aquest cas elaborats per la Unitat de Documentació Gràfica de l'ICAC. L’objectiu d’aquests models no és la recreació infogràfica precisa del circ, sinó la comprensió arquitectònica i urbanística de la ciutat actual com a hereva del passat romà. S’adreça als centres docents interessats en noves formes d’aprenentatge de la realitat patrimonial en l'espai urbà actual.

La iniciativa s’inscriu en el projecte Arrel, Aplicació de jocs seriosos en entorns col·laboratius per a la transmissió del patrimoni cultural de Catalunya, i és el seu primer pas. Es tracta d’un projecte de l’ICAC i la UAB amb el suport de RecerCaixa, un programa impulsat per Obra Social “la Caixa” amb la col·laboració de l’ACUP. Alhora, s'emmarca en la col·laboració entre l'ICAC i l'ETSA/URV, dins del projecte HAR2015-64392-C4-2P MINECO-Feder i compta, també, amb el suport tècnic de Leica Geosystems.

Font: UAB

Imatges