Segona trobada de l'equip de co-creació del projecte TeRRIFICA del territori metropolità de Barcelona

Sota el títol 'Co-creació i acció climàtica', el passat 7 d'octubre es va celebrar a Barcelona la segona trobada de l'equip de co-creació del projecte europeu Territorial Responsible Research and Innovation Fostering Climate Action (TeRRIFICA) a la Fàbrica del Sol de Barcelona. TeRRIFICA té per objectiu fomentar la capacitat per a l'adaptació i mitigació al canvi climàtic, així com influenciar les polítiques públiques en diferents regions europees, concretament a Bielorússia, França, Alemanya, Polònia, Sèrbia i Catalunya per mitjà d'accions de recerca i innovació responsables (RRI) i de processos de co-creació de coneixement amb la participació d’agents implicats.

En el cas de Catalunya, es va escollir treballar al territori metropolità de Barcelona. Aquesta segona trobada a nivell local ha reunit els membres del pilot que el projecte duu terme al territori metropolità de Barcelona. A tal efecte es va crear un equip de coordinació del pilot format per Maria Indurain, Adjunta a Direcció de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Quim Brugué Catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Girona, i la secretaria tècnica de l'ACUP.

En aquesta segona trobada hi van participar al voltant de 15 representants de la societat civil, del sector privat, les universitats i els centres de recerca així com de l'administració pública, amb les quals es van analitzar diversos casos reals, obtenint idees i aprenentatges per al projecte. Durant la presentació "El protagonisme ciutadà en la sostenibilitat i el clima a Barcelona", Elena Forcada va presentar la feina que des de l'Ajuntament de Barcelona es duu a terme en referència a la participació ciutadana, sostenibilitat i acció climàtica. "Ens enfrontem a problemes complexos i grans incerteses. No tenim receptes; ens cal compartir idees, buscar solucions diverses, potenciar la imaginació creativa", va destacar.

Esther Suárez, enginyera de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), va compartir l'experiència viscuda a Badalona a través del projecte BINGO, el qual ha proporcionat als gestors del cicle integral de l’aigua coneixement i solucions als reptes derivats del canvi climàtic. Entre d'altres, a través d'aquest projecte s'ha conegut la percepció dels habitants, usuaris i propietaris de negocis afectats per les inundacions i descàrregues al mar dins del municipi de Badalona.

L'experiència Climcobaix va tancar la sessió de presentacions. José Luís Martínez, de RISC3 Climate Change Knowledge, va compartir aquesta iniciativa la qual impulsa respostes col·lectives locals davant el repte de l’escalfament global des de l’economia social. La sessió va ser facilitada per Quim Brugué, que va dinamitzar la darrera part de la jornada a través del debat i d'un dinàmica de treball sobre co-creació i canvi climàtic. Entre les properes passes del projecte, destaca l'elaboració d’una eina online Crowdmapping, oberta a tota la ciutadania i que proporcionarà informació clau per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic a nivell local.

TeRRIFICA és un projecte finançat pel programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea dins la línia de Science with and for Society. TeRRIFICA està coordinat per Wila Bonn i el consorci TeRRIFICA està compost per la Rhine-Waal University (Kleve, Alemanya), la Education for Sustainable Development Association (Minsk, Bielorússia), el Center for the Promotion of Science (Belgrad, Sèrbia), la University of Vechta (Alemanya), la Adam Mickiewicz University (Poznan, Polònia), Sciences Citoyennes (París, França) i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Barcelona).

Recull de fotografies de la jornada: https://bit.ly/2Mlasla

Més informació al web www.terrifica.eu i a les xarxes socials del projecte: perfil a Twitter @TeRRIFICA_ , pàgina a Facebook i grup a LinkedIn.

Imatges