Regions i ciutats del coneixement, a debat a les VIII Jornades Catalunya Futura

El 18 i 19 d’octubre es van celebrar al Monestir de Les Avellanes (La Noguera, Lleida) les VIII Jornades Catalunya Futura amb el títol “Regions i ciutats del coneixement. Estratègies per al progrés social i econòmic” i en el marc de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI). Més d’una cinquantena d’autoritats acadèmiques, representants de l’administració pública i directius del món empresarial hi van participar.

Les Jornades d’enguany han posat de manifest com en un context de transformacions socials, econòmiques, culturals i tecnològiques, el coneixement, el capital humà i la innovació es converteixen, cada cop més, en variables crítiques pel progrés social i econòmic de qualsevol territori. La innovació i el coneixement esdevenen, així, imprescindibles per a millorar la competitivitat de les empreses a escala regional i global. Les regions i les ciutats del coneixement seran aquelles que es dotin de les estratègies, les polítiques i els instruments de política pública que els permetin sumar les capacitats dels seus actors (empreses, universitats i centres de recerca, institucions públiques, societat civil i entitats del Tercer Sector) i generar agendes compartides que multipliquin les seves potencialitats. La inversió sostinguda en recerca, formació i innovació, i la col·laboració público-privada esdevenen imprescindibles.

Les Jornades, moderades per Teresa Navarro, directora general de FemCAT, van començar amb les paraules de benvinguda dels representants de les institucions promotores de la Plataforma CTI: Jaume Puy, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat de Lleida (UdL); Antoni Cañete, president de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC); i Josep M. Gardeñes, vicepresident de Foment del Treball Nacional. Finalitzat l’acte d’obertura, Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), i Teresa Navarro van introduir la Plataforma CTI i la dinàmica de les Jornades.

Tot seguit, es van organitzar dues sessions de treball:

“L’impacte social i territorial de les universitats i la resta d’agents del coneixement”, amb la ponència inicial a càrrec de Francesc Xavier Grau, catedràtic de Mecànica de Fluids, Universitat Rovira i Virgili (URV), ex Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat i ex rector de la URV. La sessió estava presidida per Oriol Amat, rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

“El coneixement i la innovació, motors de transformació social i territorial” estava presidida per Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i comptava amb les ponències de Xavier Ferràs, professor del Departament de Direcció d’Operacions, Innovació i Data Sciences (ESADE) i Jordi Molas, director d’INGENIO (CSIC-UPV).

Aquella la tarda es va celebrar la tercera sessió de treball “Horitzons de futur de les regions i les ciutats del coneixement: experiències i aprenentatges”, on es presentaven diferents experiències sobre agendes compartides en el marc del territori català. La sessió va comptar amb la participació de Bàrbara Pons, comissionada de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona; Josep Pallarés, rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Carlota Riera, directora de Desenvolupament Corporatiu de la Fundació Universitària del Bages; Javier Lafuente, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Teresa Botargues, assessora en Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida i Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona (UdG). Aquesta sessió de treball estava presidida per Ernest Abadal, vicerector Adjunt al rector i de Personal Docent i Investigador de la Universitat de Barcelona (UB), i moderada per Tatiana Fernández, cap de l’àrea d’Estratègia Econòmica de la Secretaria d’Afers Econòmics i Fons Europeus del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya.

El segon dia de les Jornades va tenir lloc la darrera sessió de treball: “L’impuls del coneixement i la innovació territorial des de la perspectiva europea: estratègies, polítiques i fons”, amb Carmen Sillero, analista econòmica i política del Joint Research Center (JRC) de la Comissió Europea, i Maria Sobron, analista de polítiques de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). La sessió va ser presidida per Carles Sigalés, rector en funcions de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Les Jornades van posar punt i final amb la sessió de conclusions i cloenda, que va comptar amb les intervencions del president de l’ACUP i de Joaquim Nin, secretari general del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.

Les Jornades Catalunya Futura són una activitat organitzada anualment en el marc de la iniciativa Plataforma CTI que està concebuda com un espai de trobada, reflexió i diàleg d’alt valor estratègic entorn de temàtiques rellevants per al desenvolupament socioeconòmic del país sobre la base del coneixement. Les Jornades, dutes a terme a porta tancada, tenen la seva continuació en els Seminaris Catalunya Futura que, essent oberts al públic, cerquen promoure la discussió i l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre els agents amb el recolzament d’experts de primer nivell en els àmbits del coneixement i de la innovació, tant del context nacional com internacional.

Podeu consultar el programa, el llistat de participants, els documents, les fotografies i els vídeos de les VIII Jornades Catalunya Futura a l'enllaç: https://plataformacti.cat/jornada/2022-viii-jornades-catalunya-futura/

Imatges
Jornades Catalunya Futura