Prop de 1000 alumnes de primària es convertiran en investigadors amb el programa RecerCaixa

Un total de 947 alumnes de 5è. i 6è. de primària de centres escolars de tot Catalunya participaran en la 5a. edició de l’activitat Investiga amb RecerCaixa!, que aquest dilluns, 27 de novembre, s'ha presentat a les escoles. La iniciativa proposa que els estudiants desenvolupin un treball d’investigació al llarg del curs 2017-2018 vinculat a diferents projectes de recerca actualment en curs a Catalunya, amb el suport dels investigadors que els lideren, que participen voluntàriament en la iniciativa i formen part del programa de recerca d’excel·lència RecerCaixa, impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).

A l’acte de presentació, els científics han explicat directament als nens i als mestres de les escoles que participen en aquesta activitat per quin motiu van decidir ser investigadors, com és el dia a dia d’aquesta feina, quines millores socials pot aportar la recerca i quin és l’objectiu del seu projecte. També els han ofert consells per orientar el seu treball i han respost a les preguntes que els alumnes els han formulat espontàniament.

L’activitat forma part d’un conjunt d’accions que l’Obra Social ”la Caixa” i l’ACUP van posar en marxa fa cinc anys per apropar la recerca a l’escola i mostrar als joves com aquesta tasca pot contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones i a fer avançar la societat. Al final del curs, els alumnes participen en un congrés científic per mostrar la seva recerca a la resta d’escoles.

Projectes seleccionats

Els temes sobre els quals els nens faran els seus treballs estan vinculats a projectes en què actualment estan treballant els investigadors que els donaran suport, i aborden qüestions tant de l’àmbit de la salut pública com de les ciències socials o les humanitats: des de la investigació del cervell humà i els beneficis de la musicoteràpia o com millorar la comunicació entre els metges i les famílies, fins a nous models col·laboratius per a una millor administració dels espais públics per fer esport, la protecció de nuclis històrics de les ciutats, o la construcció de bancs de dades d’ús públic sobre el patrimoni.

Trobareu més informació en l'adjunt. A l'annex consten tots els investigadors, els projectes que lideren, i les escoles que participen aquest curs escolar en l'activitat.

Documents
Nota i Annex425.6 KB
Imatges