Les universitats públiques catalanes sol·liciten suspendre la col·laboració amb institucions israelianes en projectes europeus

Davant l’agreujament del conflicte a Gaza i Cisjordània, l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha fet arribar, l’1 de juliol de 2025, una carta a Mariya Gabriel Ivanova, comissària europea d'Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, expressant la seva preocupació per la participació d’institucions israelianes en projectes del programa Horizon Europe. L’ACUP considera que la situació actual vulnera greument els principis ètics i els valors fonamentals de la Unió Europea, i recorda que les universitats catalanes tenen un compromís ferm amb els drets humans, la pau, la democràcia i la responsabilitat social en l'àmbit de la recerca i la cooperació internacional.

Les universitats catalanes reclamen a la Comissió Europea que prengui mesures davant el que consideren una situació insostenible, marcada per una ofensiva militar que ha provocat més de 50.000 morts —incloent-hi més de 17.000 infants—, així com la mort de més de 250 cooperants de l'ONU i 125 periodistes. A més, segons dades citades a la carta, més de 110.000 persones han resultat ferides, més de 160.000 edificis han estat destruïts i gairebé 2 milions de persones han estat desplaçades, la gran majoria a la Franja de Gaza.

L’ACUP recorda que l’article 14 del reglament d'ajuts del programa Horizon Europe exigeix que els projectes es duguin a terme respectant els estàndards ètics més alts i els valors fonamentals de la UE, com ara la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’estat de dret i els drets humans, inclosos els drets de les minories. La carta també fa referència a les advertències del Tribunal Internacional de Justícia, que ha identificat un risc real i imminent de greus violacions del dret internacional, inclòs el perill de genocidi contra la població palestina.

Davant d'aquest context, l’ACUP sol·licita que, mentre es mantingui l’estratègia de guerra de l'Estat israelià, se suspengui la participació d’institucions israelianes en els programes europeus de recerca i mobilitat. La petició es fonamenta en precedents recents, com les sancions imposades a institucions russes arran de la invasió d’Ucraïna, i en la voluntat d’algunes universitats europees de promoure una resposta coherent i ètica davant conflictes greus.

Finalment, l’ACUP expressa el desig de poder reprendre, en el futur, la col·laboració científica amb les institucions israelianes, però subratlla que, mentre no es garanteixin els drets humans fonamentals, mantenir aquesta cooperació és inacceptable.

Imatges
ACUP