Les universitats públiques catalanes recorden que és essencial garantir l’accés universal a l’educació superior de qualitat i protegir el sistema amb finançament públic

La presidenta de les universitats públiques catalanes, María José Figueras, ha exposat l'impacte de la crisi per la COVID-19 a la Comissió d'Estudi de la Reconstrucció i la Reactivació Socials i Econòmiques del Parlament i ha valorat el cost econòmic per a les universitats en 68,6 milions d'euros

La Comissió d’Estudi de la Reconstrucció i la Reactivació Socials i Econòmiques del Parlament de Catalunya ha comptat avui amb la compareixença de diferents agents de l’àmbit educatiu, també del superior. La rectora de la URV, María José Figueras, en representació de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), ha exposat a la comissió quin ha estat l’impacte de la crisi de la COVID-19 i les mesures desplegades; les principals problemàtiques de les universitats públiques i àmbits prioritaris que cal atendre; i els reptes per potenciar les universitats i la recerca per transformar Catalunya.

El cost econòmic de la pandèmia per a les universitats s’ha comptabilitzat en 68,6 milions d’euros, per la necessitat d’adaptar-les a les situacions de confinament i restriccions de mobilitat, la despesa en les adaptacions tecnològiques i d’infraestructures, i la disminució de la mobilitat que provocarà una menor matrícula d’estudiants estrangers. Això se suma a la manca de finançament crònica, ja que el finançament públic del sistema universitari de Catalunya ha disminuït, entre els anys 2010 i 2019, en 228 milions d’euros, sense tenir en compte les transferències efectuades per cobrir la recuperació de les retallades salarials anteriors. Per això, les universitats calculen que necessiten 200 milions d’euros de finançament ordinari.

Malgrat aquest infrafinançament, la producció científica de les universitats catalanes, situa a aquestes en uns nivells similars a altres universitats europees de prestigi i de solvència investigadora reconeguda. Alhora, també cal destacar el retorn de les universitats a l’economia del país, que és de 402 euros per cada 100 euros d’inversió pública.

Tenint en compte aquest balanç, María José Figueras ha ressaltat com a essencial garantir l’accés universal a una educació superior de qualitat i protegir el sistema amb finançament públic. En aquest sentit ha posat en valor el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement i ha expressat el desig de l’ACUP que “el pacte tiri endavant perquè és una aposta de país per a l’educació superior”.

La presidenta ha remarcat que la universitat pública, com a espai on resideix la ciència i la transferència del coneixement, “ha de ser el pal de paller de la recuperació econòmica” i que “no ha de ser vista com una despesa, sinó com una inversió” perquè “la formació, també la universitària, s’ha mostrat aquests dies com a peça indefugible per a la reconstrucció dels països. Esperem que els polítics del nostre país ho tinguin molt en compte”, ha conclòs.

Figueras ha comparegut acompanyat de la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, i els rectors de la Universitat Oberta de Barcelona (UOC), Josep A. Planell, i de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi.

Imatges
Parlament