Les I Jornades Internacionals Ciutats i Universitats assenten les bases d’una aliança global entre ciutats i universitats

Durant dos dies, Barcelona esdevé node d’anàlisi i debat internacional per a construir futurs compartits entre ciutats i universitats

Les I Jornades Internacionals Ciutats i Universitats es van celebrar els dies 12 i 13 de desembre al Campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona. Amb el lema “Construint una aliança pel desenvolupament social, cultural i econòmic sostenible”, les finalitats d’aquestes Jornades van ser assentar les bases d’una aliança global entre ciutats i universitats, debatre sobre la temàtica amb els diferents agents i consolidar Barcelona i Catalunya com a referents internacionals en aquest àmbit.

Les Jornades van comptar amb experts locals i d’altres països en les temàtiques que permeten obrir espais de col·laboració potencial entre ciutats i universitats, i de rellevant interès en el context actual. Cadascun dels diàlegs establerts van permetre copsar en quin punt de col·laboració es troben les ciutats i les universitats, cap a on caldria anar i les eines ja disponibles per aconseguir-ho.

 

Temàtiques rellevants i variades

El president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo, va inaugurar les Jornades i va donar pas a la ponència principal que duia com a títol: “Com construir una col·laboració activa i efectiva entre ciutats i universitats per a garantir societats intel·ligents, sostenibles i inclusives”, de la mà del professor de la Universitat de Ciències Aplicades d'Amsterdam, Willem van Winden, i del professor emèrit de la UAB, expert en polítiques públiques i exministre d’Universitats, Joan Subirats.



Més tard, van tenir lloc els diàlegs per construir futurs compartits entre ciutats i universitats: “Ciutats i campus universitaris com espais actius per a la col·laboració i la innovació”, de la mà de la vicerectora de Campus, Sostenibilitat i Territori de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Carme Miralles, i l’investigador en Innovació Urbana a la Universitat de Harvard i cofundador d'Aretian, Ramon Gras. També va intervenir l’investigador sènior i director del programa Ciutats Globals (CIDOB), Agustí Fernández de Losada. Tot seguit, la professora de la UPC, Meritxell Vilaseca, conjuntament amb el director de l’Àrea d’Anàlisi Estratègica en la Direcció General d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Pere Condom, van establir diàleg sobre  la “Tecnologia i nova economia, perspectives locals i globals”.

El darrer diàleg del primer dia de les Jornades va ser “Reptes i transformacions socials a les ciutats” amb la consultora en Polítiques Urbanes i Innovació Social i professora del Màster de Ciutat i Urbanisme de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Mariela Iglesias, i el vicepresident de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Jesús Delgado.



A la tarda es van celebrar dos actes de diàleg i visita: al Social Digital Lab de Suara Cooperativa i al Deep Tech Node,  incubadora d’empreses de Barcelona Activa. Ambdues experiències de la col·laboració entre ciutats i universitats en un marc de treball efectiu i amb impacte.

Durant el segon dia, les sessions van tractar temes com la ciència al servei de la societat, de la mà  de l’investigador sènior del Centre per als Estudis de Ciència i Tecnologia de la Universitat de Leiden i director de la Càtedra UNESCO de diversitat i inclusió en ciència global, Ismael Ràfols, i la coordinadora de projectes del Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, Diana Escobar. També es va obrir diàleg sobre el capital humà en la societat del coneixement amb el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia, i  el gestor de projectes del Parc AgroBiotech Lleida i vicepresident de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Xavier Ticó. Per últim, es va tractar la sostenibilitat i el canvi climàtic amb la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica a l’Ajuntament de Girona i ex consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat, Gemma Geis, i la cap de Servei d'Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Ana Romero.

La cap del departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, Anna Bröll, juntament amb el secretari executiu de l’ ACUP i director de la GUNi, Josep M. Vilalta, van compartir les reflexions i conclusions preliminars de les Jornades i van donar pas a la sessió final, protagonitzada per l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona i ex consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat, Gemma Geis, el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, el gerent de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Rodríguez, i el director adjunt del diari La Vanguardia, Miquel Molina. La vicerectora d’Internacionalització de la Universitat Pompeu Fabra, Helena Ramalhinho, va fer la cloenda de les Jornades.

 

Reflexions i conclusions de les Jornades

 

Les reflexions i conclusions preliminars de les Jornades van partir del context actual, on el coneixement es troba més distribuït que mai i les universitats ja no ostenten el seu monopoli. No obstant això, es va demostrar com segueixen jugant un rol molt rellevant en la societat davant els nous reptes socials, polítics, econòmics, tecnològics i mediambientals en aquest canvi d’època.

Es va destacar que les persones necessiten formar-se contínuament, fet que mostra l’impacte positiu que podria tenir la formació al llarg de la vida de cara a enfortir les relacions entre universitats, ciutadania i ciutat. Avui dia el 94% dels estudiants universitaris espanyols tenen menys de 30 anys, segons la dada aportada per Joan Subirats durant la ponència principal de les Jornades. Per tant, es va subratllar el camí llarg que queda per recórrer en aquest àmbit.

També es van esmentar les diferents finalitats, tempos, incentius, governança entre universitats i ciutats com a reptes que cal afrontar de manera col·laborativa. A més, es va explicar com fins ara la col·laboració entre universitats i ciutats ha estat sovint escassa en el terreny institucional i, per les dues bandes, sota una lògica en certa mesura utilitarista, fet que s’hauria de substituir per una lògica més de “partenariat”. Tot i que en el cas de Barcelona cal destacar que s’han desplegat polítiques de suport a la recerca, de suport a les empreses amb base científica i s’ha creat el Consell Assessor Municipal d’Universitats (CAMU).

D’aquestes i altres conclusions, es van extreure algunes recomanacions per construir una col·laboració efectiva entre universitats i ciutats, com ara impulsar el canvi d’interessos institucionals particulars a agendes compartides, de finançament clàssic de les universitats públiques a finançament orientat a reptes, projectes estratègics de ciutat o regió, potenciar les universitats com a agents culturals, visibilitzar i posar en valor les experiències que funcionen, o afavorir espais comuns de formació, de desenvolupament professional, de trobada entre equips humans de les universitats i les ciutats, entre altres propostes.

Finalment, es va definir la voluntat de posar en marxa una aliança global de ciutats i universitats i consolidar la iniciativa estratègica de la “Capitalitat Universitària Mundial”. Per fer-ho, se segueix comptant amb el suport de totes les institucions que van col·laborar en la celebració de la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO (WHEC2022) el maig de l’any 2022 a Barcelona.

 

Punt de partida del Programa Ciutats i Universitats de GUNi



Les I Jornades Internacionals Ciutats i Universitats han estat organitzades per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la Xarxa Mundial d’Universitats per a la Innovació (Global University Network for Innovation, GUNi), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Fundació ”La Caixa” en el marc de la iniciativa estratègica de la ‘Capitalitat Universitària Mundial’. Les Jornades han significat el tret de sortida del Programa Ciutats i Universitats liderat per la Xarxa Mundial d’Universitats per a la Innovació (GUNi). La GUNi és una xarxa mundial, referent en l’àmbit de la política universitària i el compromís social, que promouen la UNESCO i l’ACUP i que reuneix més de 300 universitats de 90 països. 



El Programa Ciutats i Universitats busca contribuir a enfortir una aliança estratègica, permanent i més sòlida entre les universitats i les ciutats pel bé del progrés social, econòmic i cultural en el context de la societat del coneixement; alhora, vol projectar Barcelona i Catalunya al món en l’àmbit de la cooperació sostenible entre ciutats i universitats.

 

Enllaços per ampliar informació

Pàgina web GUNi

Enllaç fil #CiutatsiUniversitats twitter

Fotografies de Les I Jornades

Programa de les Jornades (also in ENG)

Vídeos:



1) Ponències principals «Com construir una col·laboració activa i efectiva entre ciutats i universitats: una aliança necessària per garantir societats intel·ligents, sostenibles i inclusives» amb Willem van Winden i Joan Subirats

2) Sessió final I Jornades Ciutats i Universitats: posant les bases d’una aliança social i sostenible. Conclusions. 



Vídeo resum de les Jornades 

 

Imatges
Jornades