L’ACUP i les universitats marroquines aposten per la recerca conjunta per a contribuir al desenvolupament sostenible

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha viatjat al Marroc durant la primera setmana d’abril per a donar un nou impuls a la cooperació universitària. En el curs de la visita, el ministre d’Ensenyament Superior i de Recerca Científica del país, Lahcen Daoudi, ha convidat les universitat catalanes a definir les necessitats de formació i de recerca conjunta i a desenvolupar iniciatives de mobilitat dels investigadors, docents i estudiants.

El Ministeri ha sol·licitat el suport de l’ACUP per a fer front a la massificació de les universitats públiques marroquines i per a promoure l’accés equitatiu a l’educació superior mitjançant la promoció de la formació en línia i l’enfortiment de la recentment creada Agència Marroquina d’Avaluació i Assegurança de la Qualitat.

Les universitats marroquines visitades a Tetuan, Fes, Rabat i Marràqueix han mostrat interès en elaborar una estratègia de cooperació juntament amb les universitats catalanes amb l’objectiu de crear un marc estratègic de col·laboració per als propers anys.

Els rectors de les diferents institucions del país han proposat una trobada entre la Conferència de Rectors de les Universitats Marroquines (Conférence des Présidents d’Université, CPU) i l’ACUP, que tindrà lloc a Barcelona, a finals de maig, coincidint amb la missió programada amb la CRUE. El ministre Daoudi ha valorat molt positivament l’existència d’aquest marc conjunt.

En l’estada al Marroc, la delegació de l’ACUP, formada per la directora de Cooperació Universitària per al Desenvolupament de la UOC, Gemma Xarles, i Nadja Gmelch, cap de projectes de l'ACUP, s’ha reunit també amb el portaveu d’Acció, Kamal Elmedkouri, i la representant de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), Habiba El Mouali. Amb aquesta última, l’ACUP ha identificat sinèrgies de cooperació universitària, tant amb la política de la cooperació catalana en general, com amb les intervencions específiques de l’ACCD sobre el terreny.

Durant el viatge es van visitar les següents institucions: el Ministeri d'Educació Superior i de Recerca Científica; l'Agència d'Avaluació i Qualitat, la Université Abdelmalek Essaadi, Tanger; la Universitat Euro-Mediterrània de Fes (UEMF); la Universitat Sidi Mohammed Ben Abdellah (USMBA); la Universitat Mohammed V Agdal, Rabat; la Universitat Cadi Ayyad, Marràqueix; l'Oficina d’Acció de la Generalitat de Catalunya a Casablanca; i la Representant de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament al Marroc.

 

Estratègia de cooperació catalana

Aquest viatge és una de les accions emmarcades dins del conveni de col·laboració entre l’ACUP i l’ACCD per a promoure la cooperació universitària per al desenvolupament (CUD) i recollir els requeriments i necessitats de les universitats públiques marroquines.

Anteriorment, les universitats catalanes, des de les àrees de relacions internacionals i les oficines de cooperació al desenvolupament, s’havien reunit amb els actors interessats per a establir les bases de les estratègies comunes de cooperació. En aquestes trobades prèvies, els acadèmics amb experiències de col·laboració amb el Marroc van identificar les prioritats de cooperació acadèmica i científica entre ambdós països.

La iniciativa, liderada des de l’ACUP, busca fer un pas endavant i donar un marc estratègic, alineat amb la nova Agenda Global per al Desenvolupament de les Nacions Unides, amb el Pla Director 2015-2018 de Cooperació al Desenvolupament, i amb el Pla Catalunya-Marroc de la Generalitat de Catalunya.

 

 

 

 

Imatges
L’ACUP i les universitats marroquines aposten per la recerca conjunta per a contribuir al desenvolupament sostenible

El Ministeri d’Educació del Marroc té com a prioritat fer front a la massificació i assegurar l’accés equitatiu a l’educació superior

També et pot interessar