La Universitat de Girona reflexiona a l’entorn de les migracions amb un nou cicle de debats

Amb el títol "Europa: entre els ponts i les fronteres", el cicle aborda les dinàmiques migratòries i les tensions econòmiques i socials que comporten. Hi intervenen especialistes d’àmbit nacional i internacional, entre els que destaquen la historiadora Sophie Bessis, la filòsofa i assagista Marina Garcés, i el sociòleg Michel Wieviorka.

Coordinat pels professors Quim Brugué i Marco Aparicio, i l’estudiant del màster de Recerca en Humanitats, Mostafà Shaimi, el programa consta de conferències i debats oberts a la ciutadania en què participen personalitats rellevants de l’àmbit nacional i internacional, amb l’objectiu de fomentar un debat seriós, fonamentat i respectuós amb tots els punts de vista. El cicle se celebra del 26 de gener al 2 de març.

“Volem contribuir a entendre el present i a construir el futur” explica Brugué, i “per fer-ho, hem organitzat els debats al voltant de tres grans tres eixos: els discursos sobre l’ells i el nosaltres, sobre la situació d’una Europa que es debat entre ser un espai d’acollida o una fortalesa, i sobre el concepte mateix de frontera que, en gran part, contribueix a fer entendre aquesta realitat complexa”.

Discursos

El primer bloc, Discursos, que ha tingut lloc del 26 de gener al 9 de febrer, es va iniciar amb una conferència de Sophie Bessis, historiadora tunisiana arrelada a París, que porta per títol Entre el Xoc de Civilitzacions i les lectures culturalistes del món: la construcció contemporània del rebuig a l’Altre. En podeu veure el vídeo aquí.

Completen aquest primer bloc dos debats: L’estat dels racismes a Catalunya (2 de febrer. Espai Marfà), moderat pel professor de Dret de la UdG, Gonzalo Escobar, i Cultura i racisme: discursos actuals (9 de febrer. 12:30h. Facultat d’Educació i Psicologia), que ha comptat amb el professor de Ciència Política de la UPF, Ricard Zapata; el professor d’Antropologia de la UB, Manuel Delgado, i que ha moderat el secretari del Govern d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós.

Europa

El segon bloc, Europa, del 13 al 17 de febrer, analitza l’anomenada “crisi dels refugiats” que ha esclatat a Europa, i s'ha obert amb la conferència de Marina Garcés, Europa: frontera i trinxera.

Dos debats seguiran la conferència. D’una banda, O nosaltres o ells/elles (16 de febrer. 12:30h. Facultat d’Educació i Psicologia) a càrrec de la Plataforma Casa Nostra, Casa Vostra; la Coordinadora Obrim Fronteres, i Girona Acull, que serà moderat per l’estudiant d’Educació Social, Núria Palomar. I de l’altra, Una altra Europa (i una altra economia) és possible? (17 de febrer. 16h Facultat de Dret) amb Josep Manel Busqueta, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa, i Daniel Albarracín, assessor al Parlament Europeu, i moderat pel professor de Ciències Polítiques Salvador Martí.

Fronteres

El tercer i últim bloc, del 23 de febrer al 2 de març, està dedicat a les fronteres d’Europa, tant les exteriors, ben conegudes, com les interiors, les que moltes persones troben per accedir a llocs de treball, a l’habitatge, a llocs d’oci, etc... per raó d’origen, color de pell o religió.

El sociòleg francès Michel Wieviorka, especialista en l’estudi del racisme, els moviments socials i la multiculturalitat, pronunciarà la conferència Les fronteres internes i externes (23 de febrer a les 12:30h a la Facultat d’Educació i Psicologia i a les 19h a la Casa de Cultura).

Els tres debats que seguiran aquesta conferència són: La lliure circulació és un dret humà? (28 de febrer a les 12h a la Facultat de Dret) i Ceuta i Melilla, les fronteres oblidades (2 de març a les 12:30h a la Facultat d’Educació i Psicologia i a les 19h a l’espai Marfà).

El detall del programa i dels ponents que hi participen es pot trobar a la web del cicle.

 

Font: Comunicació UdG

Imatges

També et pot interessar

  • Font: comunicació UdG Des que es va posar en marxa aquesta iniciativa l’any 2012, la participació de la Universitat de Girona en el Pla De Doctorats Industrials avança amb un total de 54 projectes atorgats, 38 investigadors propis dirigint tesis, 22 grups de recerca involucrats i 13 tesis doctorals...

  • Font: comunicació UPF Un cop tancat el programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, la Universitat ha obtingut un total de 85,6 milions d’euros de finançament, repartits entre 176 projectes, xifres que suposen un augment del 16 i el 24%, respectivament, en relació a l’anterior programa FP7. La UPF, que...

  • La consideració dels impactes a l'exterior (en els drets humans, en l'equitat de gènere i en el medi ambient) de la contractació pública no és només una qüestió d'ètica, sinó també jurídica, de responsabilitat, de solidaritat, de sostenibilitat (en la seva triple dimensió), estratègica i d...

  • Font: comunicació UPC El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), Daniel Crespo; el director de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC, Xavier Roca, i el cofundador i CEO de Grup Construcía, Arturo...