La reconstrucció postpandèmia d’Europa i Catalunya, a debat a les VII Jornades Catalunya Futura

El passat dijous, 10 de juny, es van celebrar en línia les VII Jornades Catalunya Futura amb el títol Repensant Europa i Catalunya l’endemà de la pandèmia i en el marc de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI). Més d’una cinquantena d’autoritats acadèmiques, representants de l’administració pública i directius del món empresarial hi van participar.

En aquesta edició, les Jornades es van dedicar a dibuixar un horitzó futur per a Europa i Catalunya en un context de postpandèmia. Així, es va aprofundir en les oportunitats que ens brinda el Fons de Recueració ‘Next Generation EU’ per promoure projectes emblemàtics i transformadors que contribueixin a incrementar la resiliència en els àmbits econòmic i social i a impulsar les necessàries transicions ecològica i digital. També es van examinar les propostes d’acció recollides en el document  RESET, Crida per reactivar el país lliurat pel Grup de Treball ‘Catalunya 2022’ al Govern de Catalunya aquell mateix dia.

Les Jornades, moderades per Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, van començar amb els mots de benvinguda dels representants de les institucions promotores de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI): Javier Lafuente, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Sergi Loughney, director de Relacions Institucionals del Grup Fundació “la Caixa”; Antoni Cañete, president de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC); i Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball

Finalitzat l’acte d’obertura, Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), i Carme Poveda van introduir la Plataforma CTI i la dinàmica de les Jornades.

Tot seguit, van tenir lloc la ponència principal L’Europa post-covid: un salt cap al millor futur possible. Vers un creixement verd, digital, just i global a càrrec de Carlota Pérez, professora honorífica de l’Institute for Innovation and Public Purpose (UCL-IIPP), i la presentació del Fons de Recuperació ‘Next Generation EU’ i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia ‘España Puede’ de la mà de Maria Rosa Aldea, directora general adjunta de la Direcció General de Pressupostos de la Comissió Europea, i Galo Gutiérrez, director general d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del Govern d’Espanya, respectivament. La jornada de matí va acabar amb un debat obert entre tots els participants.

Durant lajornada de tarda, es van organitzar dues sessions de treball:

  • El Fons de Recuperació ‘Next Generation EU’, una oportunitat única per a Catalunya, amb la ponència inicial del coordinador del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU (CONEXT CAT-EU), Miquel Puig, director general del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)
  • L’estratègia ‘Catalunya 2022’, teixint aliances per reactivar el país, amb la ponència incial de la co-coordinadora del Grup de Treball ‘Catalunya 2022’, Victòria Alsina, consellera d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Govern de la Generalitat de Catalunya

Les Jornades van posar punt i final amb la sessió de conclusions i cloenda que va comptar amb les intervencions del president de l’ACUP i de Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats del Govern de la Generalitat de Catalunya.



Les Jornades Catalunya Futura són una activitat organitzada anualment en el marc de la iniciativa Plataforma CTI que està concebuda com un espai de trobada, reflexió i diàleg d’alt valor estratègic entorn de temàtiques rellevants per al desenvolupament socioeconòmic del país sobre la base del coneixement. Les Jornades, dutes a terme a porta tancada, tenen la seva continuació en els Seminaris Catalunya Futura que, essent oberts al públic, cerquen promoure la discussió i l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre els agents amb el recolzament d’experts de primer nivell en els àmbits del coneixement i de la innovació, tant del context nacional com internacional.

Podeu consultar el programa, el llistat de participants, els documents, les fotografies i els vídeos de les VII Jornades Catalunya Futura, aquí.

Imatges
La reconstrucció postpandèmia d’Europa i Catalunya, a debat a les VII Jornades Catalunya Futura