IX Seminari Catalunya Futura: Regions i ciutats del coneixement

L’ACUP, en col·laboració amb la Fundació ”la Caixa”, va organitzar el passat dimecres 15 de febrer de 2023 el IX Seminari Catalunya Futura sota el títol Regions i ciutats del coneixement. Estratègies per transformar el coneixement i la innovació en impacte territorial

Aquesta nova edició del seminari, convocat en el marc de la iniciativa Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI), tenia l’objectiu d'obrir un debat ampli on analitzar com mobilitzar el coneixement, la innovació i la formació per consolidar regions i ciutats competitives, de progrés i sostenibles a escala local i internacional. Més d’un centenar d’autoritats acadèmiques, representants de l’administració pública, directius del món empresarial i experts en diferents camps de coneixement van assistir al Palau Macaya per participar activament d'aquesta nova trobada.  

La jornada va començar amb les paraules de benvinguda de Juan José López Burniol, Vicepresident de la Fundació “la Caixa”; Miquel Puig Raposo, Secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i Daniel Crespo, Rector de la Universitat Politècnica de Catalunya i president de l’ACUP.

Tot seguit,  Francesc Xavier Grau, President d’AQU Catalunya i Catedràtic de Mecànica de Fluids de la Universitat Rovira i Virgili va presentar el marc de referència dels conceptes claus i va donar a conèixer diferents estratègies per potenciar les regions i ciutats del coneixement.

A continuació, la taula d’anàlisi amb Pia Areblad, Directora del Programa de Desenvolupament Estratègic d’Indústria i Comerç de la Regió Empresarial de Göteborg; Taina Tukiainen, Assessora especialitzada de la vicepresidència i membre del Comitè de la Missió d’Adaptació Climàtica del Comitè Europeu de les Regions i directora de recerca i professora de la University of Vaasa i Félix Ortega, Director general de Barcelona Activa va analitzar les particularitats de les polítiques desenvolupades en l'àmbit local i internacional en diferents territoris i ciutats. Aquesta sessió va estar moderada per Carmen Sillero, Analista econòmica i política del Joint Research Center (JRC) de la Comissió Europea.

Finalment, la darrera sessió del matí va focalitzar la seva atenció en com el desenvolupament empresarial esdevé un agent clau pel creixement i la transformació del territori. En aquesta sessió van participar Albert Giralt Cadevall, Director general d’Avinent; Joan Martí, Director de la Unitat d’Estratègia Empresarial d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya; Carlos Montero, Chief Technology Officer d’AGBAR i director general de Cetaqua i Montserrat Guàrdia, Presidenta del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya, com a moderadora.

A la tarda, es va rependre la jornada amb una primera presentació al voltant dels fons europeus, la dinamització del territori i les agendes compartides, amb especial atenció a les universitats, amb Miquel Puig Raposo, Secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya.

Seguidament, va tenir lloc la taula rodona, on diferents representants de la universitat, l’administració pública i altres agents socioeconòmics van exposar experiències concretes sobre com les agendes compartides i el treball conjunt esdevenen eines clau per donar resposta als reptes del territori. Aquesta sessió estava moderada per Tatiana Fernández, Cap de l’àrea d’Estratègia Econòmica de la Secretaria d’Afers Econòmics i Fons Europeus del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i va comptar amb la participació de Josep Maria Elorduy Vidal, Cap de l’Àrea de Projectes Europeus i Regió del Coneixement de la Diputació de Tarragona; Carlota Riera, Directora de Desenvolupament Corporatiu de la Fundació Universitària del Bages; Xavier Ariño, Cap de Gabinet de Projectes Institucionals de la Universitat Autònoma de Barcelona; Teresa Botargues, Assessora en Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida i Xavier Xirgu, Director tècnic de la Fundació Girona Regió del Coneixement.

La sessió de cloenda va anar a càrrec del Conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal i Farreras. 

Imatges
Catalunya Futura

També et pot interessar

  • El 18 i 19 d’octubre es van celebrar al Monestir de Les Avellanes (La Noguera, Lleida) les VIII Jornades Catalunya Futura amb el títol “Regions i ciutats del coneixement. Estratègies per al progrés social i econòmic” i en el marc de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI)...

  • El passat dijous, 10 de juny, es van celebrar en línia les VII Jornades Catalunya Futura amb el títol Repensant Europa i Catalunya l’endemà de la pandèmia i en el marc de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI). Més d’una cinquantena d’autoritats acadèmiques, representants...

  • Aquest dijous 25 d’octubretenen lloc les V Jornades Catalunya Futuraa la cava Mastinell de Vilafranca del Penedès. Enguany, les Jornades estan centrades en la temàtica del futur del treball i els seus reptes pel paísi per a cadascun dels agents econòmics, acadèmics, socials i institucionals...

  • El dijous 20 de setembre es va reunir un primer grup d’experts amb l'objectiu d'incloure els seus punts de vista i consensuar l'Agenda d'Innovació Social de Catalunya 2018-23. L’Agenda pretén ser un punt de partida per al debat, la reflexió i la confluència dels diversos actors involucrats en la...