El XIII Congrés CIDUI 2025 consolida el seu paper clau en la transformació de la docència universitària
Barcelona, 11 de juliol de 2025 — Amb el lema “Docents d’avui per a la universitat del demà”, el XIII Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI) ha reunit prop de 600 professionals de l’àmbit universitari del 9 a l’11 de juliol a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB). L’esdeveniment ha celebrat, a més, els 25 anys de trajectòria del congrés, consolidant-se com un espai de referència per al debat, la reflexió i la innovació docent a Catalunya i a escala internacional. El CIDUI és, des de fa 25 anys, un exemple consolidat de col·laboració interuniversitària. Un espai que ha unit els Instituts de Ciències de l’Educació i altres unitats de suport a la docència de les vuit universitats públiques catalanes i de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), amb un objectiu comú: avançar conjuntament en la qualitat i la innovació de l’educació superior.
El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, va inaugurar l’acte destacant que el CIDUI és “des de fa 25 anys, un exemple consolidat de col·laboració interuniversitària. Un espai que ha unit els Instituts de Ciències de l’Educació i altres unitats de suport a la docència de les vuit universitats públiques catalanes i de l’ACUP, amb un objectiu comú: avançar conjuntament en la qualitat i la innovació de l’educació superior”. Acompanyat pel Dr. Ernest Pons, coordinador del comitè organitzador, va emfatitzar la importància d’escoltar les respostes del professorat als reptes actuals del sistema educatiu.
Ponències, debats i propostes transformadores
Durant tres dies, el congrés ha acollit una àmplia varietat de ponències, tallers, sessions col·laboratives i debats, amb la participació activa de docents, investigadors i gestors universitaris. En la primera conferència, Juan Freire, Research Fellow de l’Innovation Hub Europe (Institute for the Future of Education, Tecnológico de Monterrey) i soci d’Éutika i inViable, va posar l’accent en el paper del professorat com a agent de transformació en un context d’incertesa i canvi estructural dins l’educació superior.
Una de les intervencions també destacades va ser la del sociòleg Ramon Llopis, catedràtic de Sociologia de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València (UV), qui va aportar dades rellevants sobre la necessitat de flexibilitzar el sistema universitari i d’augmentar la presencialitat, tot assenyalant que “fa falta un gran canvi en la cultura docent, i ha de ser una transformació col·lectiva”. També va moderar la taula rodona clau sobre canvi social, cultura universitària i pràctiques estudiantils on hi van participar: Francesca Peiró, catedràtica d’Electrònica de la Facultat de Física de la UB; Pau Maza, coordinador General del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) i estudiant de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i María Fernanda Rejas, coordinadora de l’àrea de formació del Programa de Desenvolupament Docent a la Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (PUCV).
El darrer dia, va tenir lloc la taula sobre bona docència i desenvolupament professional, amb la participació de veus expertes: Mar Carrió, directora de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UPC; Idoia Fernández, presidenta de la Red Estatal de Docencia Universitaria (REDU), i Josep Manel Torres, assessor tècnic de l’AQU Catalunya (Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya); moderada per Concepció Amat, vicerectora de Política Docent de la UB;
Transformació digital, sostenibilitat i benestar
El Congrés ha abordat temes centrals per al futur de la universitat, com la integració de tecnologies emergents (intel·ligència artificial, blockchain), el foment d’una formació flexible i al llarg de la vida, i la necessitat de reforçar les missions fonamentals de la universitat en termes d’equitat, inclusió i sostenibilitat. També s’ha posat el focus en el benestar de l’estudiantat, destacant la relació entre la vinculació universitària i la salut mental.
Durant l’acte de cloenda, Laia de Nadal, presidenta de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i rectora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i Montserrat Pinent, vicerectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), van posar en valor la diversitat de visions dins del sistema universitari i van agrair a les persones pioneres que han fet créixer el CIDUI durant els seus 25 anys d’història. “Un sistema universitari és bo si és heterogeni”, va remarcar de Nadal. “Som agents de canvi”, va concloure. Montserrat Pinent va anunciar que la pròxima edició del CIDUI se celebrarà a Tarragona l’any 2027, a la seu de la URV.
Una cita imprescindible per al futur de l’educació superior
La participació activa i crítica del professorat universitari ha estat una de les claus de l’èxit d’aquesta edició. Tal com va expressar una assistent: “Cada cop estic més convençuda que hauria de ser obligatori per al professorat universitari participar en fòrums com aquest, on es fa autocrítica i s’impulsen canvis per millorar la nostra tasca com a formadors.”
Amb una mirada al futur, el CIDUI 2025 ha estat un nou pas endavant per analitzar els reptes presents i imaginar col·lectivament una universitat més compromesa, transformadora i adaptada a les necessitats de la societat del segle XXI.
Per a més informació:
- Fil a X
- Fotografies (aviat)