Comissió d’estudi i millora de la governança universitària

Cinquanta representants dels àmbits universitari, social i polític ha començat aquest dimecres, 14 de setembre, els treballs per elaborar un document amb propostes i mesures que contribueixin a modernitzar la governança universitària i adaptar-lo als nous reptes i necessitats del sistema. Aquestes personalitats formen part de la Comissió per a l’estudi de la Governança del sistema universitari que s’ha constituït al Parlament en un acte solemne presidit per la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. L’acte també ha comptat amb la participació del secretari d’Universitat i Recerca, Antoni Castellà.

La Comissió és el primer pas cap a la modernització de les institucions universitàries. La seva creació és un compromís de la Secretaria d’Universitats i Recerca i figurava a les Bases per a un nou model universitari català que el Govern va presentar el passat mes de juny. Amb la constitució d’aquesta Comissió, el Govern vol obrir un procés de reflexió sobre el sistema de governança actual de la universitat catalana que permeti dur a terme reformes estructurals amb consens i diàleg en aquest àmbit. La finalitat de la Comissió és aconseguir que la universitat sigui un veritable motor de progrés i tingui el pes que li pertoca en la creació d’ocupació i de coneixement. Per aquest motiu és necessari que, tal com ja s’ha fet en altres països europeus, es faci una revisió i propostes de millora en els sistemes de governança de les universitats. 

En aquest sentit, diferents informes, d’entre els quals destaca el de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Europeu (OCDE), Higher Education in Regional and city development, el cas de Catalunya (2010), assenyalen que l’impacte de les universitats de Catalunya en el desenvolupament regional es troba limitat, entre d’altres, per la complexitat del seu sistema de governança. L’informe advoca per trobar instruments de governança que clarifiquin les responsabilitats i les relacions entre la societat i els Consells de Govern; donar més autoritat als equips directius i reduir la complexitat de gestió; alinear els objectius estratègics de la direcció universitària en tots els seus nivells de decisió i introduir elements d’avaluació de l’acompliment d’objectius, entre d’altres.

En aquest sentit, en el termini d’un any, la Comissió creada avui farà propostes per a la millora de la governança universitària. L’estudi es farà  -d’acord amb els informes que presenti una Ponència d’experts- sobre l’estructura del sistema i de la universitat, en una primera fase, i sobre el Govern de la universitat, la direcció i els sistemes d’elecció, en una segona. Tanmateix, la Comissió informarà i assessorarà sobre les propostes de millora de la governança del sistema universitari català i les farà arribar al Govern català mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya.

En el marc de la Comissió de la Governança s’ha creat una Ponència, integrada per 10 personalitats de reconegut prestigi, amb l’objectiu de pautar i marcar amb les seves idees i documents el treball a realitzar per la Comissió. Els membres d’aquesta ponència són els següents:

  • Miguel Beato. Metge i investigador. Exdirector del Centre de Regulació Genòmica.
  • Joaquim Coello. Enginyer naval. President d’Applus+.
  • Francisco Longo. Professor d’ESADE i director de l’Institut de Governança    i Direcció Pública de la Universitat Ramon Llull.
  • Gemma Rauret, Catedràtica Emèrita de Química de la Universitat de Barcelona. Exdirectora d’AQU Catalunya.
  • Francesc Solà. Economista. Director general de Fira 2000.
  • Carles Sumarroca. Empresari. Vicepresident de COMSA EMTE, president de FemCat i membre del Consell Social de la Universitat Politècnica.
  • Josep M. Vilalta. Secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques.
  • Joan Vinyes. Catedràtic de Medicina i exrector de la Universitat de Lleida.
  • Martí Parellada. Catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona.
  • Jordi Codony. Estudiant de la Universitat Politècnica i president del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT).

 La Comissió de la Governança està presidida pel secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà. Entre la cinquantena de personalitats que formen la Comissió hi ha representants de les universitats de l’ACUP, dels seus Consells Socials i de l’estudiantat.

 

Imatges