Clam per incorporar l’Agenda 2030 a les polítiques universitàries de manera transversal
Representants de nou universitats catalanes, de l’Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 i de la Generalitat es van reunir, el passat dia 11 d’abril a la UAB, per debatre sobre les línies de futur del sector agroalimentari a Catalunya i compartir experiències, propostes i reptes entorn a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l’Agenda 2030.
La jornada, organitzada conjuntament entre la UAB i l’ACUP, es va inaugurar amb la intervenció de Javier Lafuente, Vicerector d'Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, que va remarcar el paper fonamental de les universitats en la generació d’aliances que permetin avançar en la implantació i desenvolupament dels ODS a Catalunya i la importància d’alinear la política universitària a les fites marcades per l’Agenda 2030.
A continuació va intervenir Jorge Solana, vocal assessor de l'Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 del govern espanyol, que va definir l’Agenda com una “eina integral per a la transformació social i econòmica” i va destacar, en l’àmbit concret de l’Alimentació, com els ODS poden suposar una oportunitat per afrontar els diferents eixos de treball com la malnutrició, el canvi climàtic o la transició ecològica.
Per altra banda, Meritxell Rota, analista tècnic del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), va defensar la necessitat de crear “un sistema alimentari productiu, saludable, responsable i d’accés universal a Catalunya” i va presentar l’informe “Mengem Futur”, on es defineixen les línies bàsiques d’una política alimentària sostenible i transversal.
Amb l’objectiu d’explorar com, des de la recerca, la innovació i la transferència de coneixement, les universitats i els seus centres d’investigació poden contribuir al disseny de la política alimentària de Catalunya, les nou universitats participants van exposar les seves fortaleses i capacitats en els vuit àmbits de coneixement: Economia i competitivitat, Producció i cadena agroalimentària, Salut, nutrició i seguretat alimentària; Territori, empresa i cultura; Educació, formació i treball; Sostenibilitat i economia circular; Investigació, desenvolupament i innovació i Comunicació.
Finalment es va obrir el debat, durant el qual es van compartir idees sobre com afrontar els reptes que plantegen els ODS de manera transversal i aprofitant les fortaleses de tots els actors.
També et pot interessar
-
Experts mundials convenen en la necessitat que la Ciència i la Tecnologia vagi de la mà de les Humanitats per encarar els reptes globals presents i futurs amb garanties. Aquesta és la principal conclusió a la que s’ha arribat al “Congrés Internacional en Humanitats i Educació Superior: Generant...
-
Les universitats juguen un paper cabdal a l’hora de contribuir a la transformació social i al desenvolupament sostenible a través de tres missions: la formació, la recerca científica i la innovació. Per primer cop, aquest rol queda reflectit en la formulació dels Objectius de Desenvolupament...
-
Una nova reunió del consorci europeu, acollida per l’ACUP, va tenir lloc els dies 3 i 4 de desembre a la seu de la Fàbrica del Sol de Barcelona, equipament d’educació ambiental promogut per l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta trobada va constituir una bona...
-
Sota el títol 'Co-creació i acció climàtica', el passat 7 d'octubre es va celebrar a Barcelona la segona trobada de l'equip de co-creació del projecte europeu Territorial Responsible Research and Innovation Fostering Climate Action (TeRRIFICA) a la Fàbrica del Sol de Barcelona. TeRRIFICA té per...