Aprovada la primera Llei de la Ciència de Catalunya

El Parlament de Catalunya ha aprovat, el 14 de desembre de 2022, la primera Llei de la Ciència de Catalunya, una norma que ha de servir de marc de referència del sistema català de ciència, tecnologia i coneixement. El text ha estat aprovat per una amplíssima majoria dels membres de la Cambra.  

La nova llei té la missió d’enfortir el model propi d’R+D+I de Catalunya, així com de proveir-lo de les eines jurídiques i econòmiques necessàries per fer front als nous reptes. El nou text marc fixa l’objectiu de convergir amb els estàndards d’inversió pública i privada en recerca dels països capdavanters de la Unió Europea. També posa el focus en l'impacte social del sistema: en la innovació, la sostenibilitat, la cohesió social i l’equilibri territorial.

La nova llei preveu que en els propers sis mesos es defineixin quatre importants plans rectors per al sistema de coneixement del país: el pla estratègic universitari en recerca i transferència d’excel·lència i les estratègies d’igualtat de gènere a la ciència, de ciència oberta i d’innovació i transferència de coneixement.

Des de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, celebrem aquest gran pas i el reconeixement que avui reben la recerca científica i el coneixement. Seguirem treballant per impulsar la recerca i la universitat pública de qualitat, com a base principal de la ciència al nostre país.

Imatges
Aprovada la primera Llei de la Ciència de Catalunya