S'han presentat els primers resultats dels projectes del programa RecerCaixa en l’àmbit de la salut

Un grup d’investigadors de diverses universitats i centres de recerca públics i privats d’arreu de Catalunya han presentat avui a CosmoCaixa de forma conjunta un avanç dels resultats dels projectes de recerca en ciències de la salut que lideren, i que compten amb el suport del Programa d’ajuts a la recerca d’excel·lència RecerCaixa, promogut per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i l’Obra Social “la Caixa”. Es tracta d’un avanç dels primers fruits d’alguns dels treballs en aquest àmbit que van ser seleccionats en les primeres convocatòries del programa, i que finalitzaran aquest any 2013 o en el curs de l’any vinent.

L’objectiu d’aquest acte ha estat donar a conèixer de més a prop i de la mà dels propis investigadors els beneficis que la recerca, en general, i aquests treballs en concret poden aportar a la societat, així com fer balanç de la trajectòria del programa RecerCaixa, que va per la quarta edició i que ha anat incrementant, any rere any, el nombre de projectes seleccionats i la dotació econòmica, per part de l’entitat financera, que ha passat de 1,4M € l’any 2010 a un import global de 4.600.000€, sumant les tres primeres convocatòries (2010, 2011 i 2012).

La reunió ha estat presidida per Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de l’Obra Social “la Caixa” i Josep Mª Vilalta, Secretari Executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), i ha comptat amb la presència de Josep Joan Moreso, director del programa RecerCaixa, i els investigadors Tomàs Pumarola, de Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Pau Gorostiza, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Dania Valvi, del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), Nonito Pagès, del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA), Ruben Nieto i Eulalia Hernández, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Teresa Puig Miquel, de la Universitat de Girona (UdG). Els projectes que lideren aborden temes d’interès social en l’àmbit de la salut pública, com l’estudi dels factors socials i ambientals que poden afavorir l’obesitat infantil en l’etapa prenatal i els primers anys de vida d’un nen, o la millora del control epidemiològic de malalties emergents, com les que podria transmetre el mosquit tigre, present a gran part de la franja litoral de Catalunya.

Alguns impliquen també un avenç significatiu en l’àmbit de la medicina personalitzada, com ara l’ús de fàrmacs foto-regulats, el que permetria controlar millor el lloc on actua el fàrmac, el curs temporal dels seus efectes i l’ajust fi de la dosi administrada, al temps que es reduirien els efectes no desitjats, o l’ús d’eines TICs interactives amb finalitat terapèutica. En l’annex a aquesta nota s’exposa, de forma resumida, els principals resultats dels projectes que els investigadors han avançat en aquesta reunió, així com el seu interès i futures aplicacions.

Coincidint amb la finalització dels primers projectes, el director del programa RecerCaixa, Josep Joan Moreso, ha fet un breu balanç del programa destacant l’elevada acceptació que ha tingut entre la comunitat científica i l’esperit de divulgació dels avenços científics cap a la ciutadania. També ha remarcat la importància del suport a la recerca en els temps actuals, assenyalant RecerCaixa com a una aposta decisiva per la recerca d’excel·lència com a motor de progrés, i generador de riquesa econòmica i benestar social.

Adjunt trobareu el resum dels primers resultats exposats

Des que es va posar en marxa aquest programa, l’any 2010, estan en curs 68 projectes d’excel·lència al quals s’hi han destinat 4.600.000€.

Tots ells aborden temes d’interès social en l’àmbit de la salut pública des d’una òptica innovadora, com l’estudi dels factors socials i ambientals que poden afavorir l’obesitat infantil en l’etapa prenatal o els primers anys de vida d’un nen, o la millora en el control epidemiològic de malalties emergents,com les que podria transmetre el mosquit tigre, present a la franja litoral de Catalunya.

També et pot interessar

Esdeveniments relacionats