Llibre Blanc de la Universitat de Catalunya

L'ACUP ha presentat a Barcelona el Llibre Blanc de la Universitat de Catalunya. Estratègies i projectes per a la universitat catalana. L’acte, que va tenir lloc al Paranimf de la Universitat de Barcelona, va ser presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i va comptar amb la presència de la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, així com dels rectors i rectores de les universitats públiques catalanes i d’una nombrosa representació de la comunitat universitària i de la societat civil catalana.

El perquè del Llibre Blanc: La Universitat de Catalunya
El Llibre Blanc de la Universitat de Catalunya neix de la voluntat de les vuit universitats públiques catalanes de situar l’educació superior i la recerca al centre del debat nacional i de les prioritats del país. Les universitats són cridades a jugar un paper central i estratègic en la nova societat i economia del coneixement, mitjançant les tres vessants principals: formació universitària, recerca científica i progrés social, benestar col.lectiu i competitivitat. Des de l’ACUP es considera que el moment actual, marcat per la globalització de la societat i l’economia, és idoni per confegir i donar a conèixer aquest Llibre Blanc de la Universitat de Catalunya. Estratègies i projectes per a la universitat catalana, ja que, a més, les universitats europees estan immerses en el procés de desenvolupament de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) i de l’Àrea Europea de Recerca (ERA).

El Llibre Blanc de la Universitat de Catalunya vol ser un document de reflexió general en matèria de política universitària i és, alhora, la configuració d’un full de ruta comú de les universitats públiques catalanes, en el marc de l’ACUP, per treballar conjuntament en aquest procés de reformes amb garanties d’èxit. Un cop elaborat i presentat el Llibre Blanc, la voluntat de l’ACUP és dur a terme un debat entre la comunitat universitària de Catalunya i de l’Estat, així com comptar amb les aportacions de les institucions públiques i d’entitats del sector empresarial, social i cultural de Catalunya i del conjunt de l’Estat espanyol.

Per a un nou model d’universitat: la Universitat de Catalunya
El projecte central del Llibre Blanc consisteix a teixir una xarxa i un projecte de futur entre les universitats públiques catalanes, amb voluntat de col.laboració mútua i d’estratègia col.lectiva, i aquest projecte s’anomena Universitat de Catalunya. El concepte de la Universitat de Catalunya com un sistema universitari cohesionat, equilibrat territorialment, coordinat, amb projecció comuna i amb perfils institucionals singulars i complementaris és el nucli del Llibre Blanc i en conforma i estructura la resta de propostes. 

La Universitat de Catalunya acull una de les comunitats universitàries més grans del sud d’Europa, formada per més de 250.000 estudiants i uns catorze mil professors i set mil professionals d’administració i serveis; amb una oferta d’estudis rica i variada, i amb grups de recerca cada cop més consolidats en l’àmbit europeu i internacional. La nova Universitat que proposa el Llibre Blanc, més enllà d’aquesta estratègia transversal de la Universitat de Catalunya, es concreta en sis grans aspectes de model universitari i quatre grans aspectes instrumentals, necessaris per assentar aquest model. Pel que fa al model, aquesta nova Universitat ha d’estar més compromesa amb la societat, els valors democràtics i la cultura catalana. La formació que ofereix ha de ser d’alta qualitat, centrada en els estudiants i integrada en l’Espai Europeu d’Educació Superior. És important que sigui una Universitat intensiva en recerca i al centre del sistema científic, tecnològic i cultural i que serveixi de motor de desenvolupament, d’innovació i de benestar. En temps de globalització, cal que la Universitat sigui europea i tingui una vocació global. Finalment, ha de ser una Universitat que generi equitat i oportunitats de progrés.

Els quatre aspectes instrumentals que han de permetre construir aquest nou model d’universitat són, així mateix, unes polítiques de personal àgils, encaminades a fomentar el talent i la confiança, una àmplia autonomia institucional i un sistema robust de rendició de comptes, un bon sistema de governança i una gestió eficient, així com un model de finançament adequat i basat en objectius i projectes.

Estratègies i projectes per construir la Universitat de Catalunya
El valor afegit que pot aportar el Llibre Blanc no són més dades i diagnòstics sobre la realitat de les universitats, sinó sobretot propostes per construir de manera efectiva una nova Universitat a curt i mig termini. Per això, la part més destacada del Llibre Blanc la conformen un seguit d’estratègies i projectes concrets que es volen desplegar en els propers anys. En total són 64 estratègies i 73 projectes que pretenen proposar línies d’acció per fomentar un ampli debat en el si de la comunitat universitària i en la societat en general per anar construint la Universitat de Catalunya.

Documents

També et pot interessar