Èxit de participació en el segon debat de RecerCaixa sobre la gestió de la interculturalitat

El dijous 27 de febrer de 2014 va tenir lloc el segon debat del cicle ‘Els debats de RecerCaixa’ organitzat per "La Caixa" i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, que tracta d’obrir un espai de diàleg per reflexionar sobre temes d’actualitat de gran interès social que en aquest moment requereixen una especial atenció, tant pel context actual de crisi com per millorar la cohesió i el benestar social.

En aquesta ocasió el debat va girar a l'entorn de ‘La gestió de la interculturalitat: una necessitat emergent’. Van intervenir Andreu Domingo, director del Centre d’Estudis Demogràfics (CED); Joan Esteban, investigador de l’Institut d’Anàlisi Econòmica (IAE); Dolors Mayoral, professora del Dept. Geografia i Sociologia. Universitat de Lleida (UdL); i Mireia Trenchs, investigadora principal del Grup de Recerca en Espais Interculturals, Llengües i Identitats (GREILI-UPF). El debat el va moderar Miguel Ángel Essomba, coordinador general de la xarxa SIRIUS sobre polítiques d'immigració i educació de la UE.

Essomba va obrir el debat indicidint en què en l'actualitat i malgrat tots els esforços "les desigualtats creixen i cal contenir-les". De la seva banda, Andreu Domingo va voler trencar el tòpic de la visió que en general és té sobre la concentració de la immigració en zones determinades formant guetos i va afirmar que "contra la idea que tenim, els més concentrats són els immigrants britànics i els alemanys". Així mateix va destacar que encara que degut a la crisi hagi baixat el flux migratori "és precisament ara quan cal gestionar-lo més i millor". A continuació Mayoral va plantejar que "la interculturalitat es crea i no ve donada" i, en aquest sentit, després d'exposar el projecte en el què treballa el seu equip va afirmar que "desconeixem com es parla i gestiona la interculturalitat a l'escola i per això cal fer més treballs al respecte". Sense deixar l'àmbit escolar Mireia Trenchs va destacar que "és important que els docents ensenyin i ajudin a trencar estereotips a les aules més enllà d'ensenyar la llengua" i va demanar que "l'administració promogui més el contacte entre centres de secundària i universitats per tal que per a molts joves aquest pas no quedi tallat". Finalment, Joan Esteban després d'exposar el seu treball a l'entorn de la interculturalitat i les causes de les guerres civils va sostenir que "contra la idea estesa que les guerres civils són fets excepcionals, són un fenomen prou comú". En aquest sentit va voler deixar clar que la composició ètnica de les guerres no és la causa d'aquestes sinó que "se'n fa un ús com a excusa per obtenir altres guanys" i va sostenir que "la desigualtat dins el mateix grup ètnic és més important com a generador de confictes que no pas la desigualtat entre grups".

El debat, amb una important assistència i participació, va servir de tast del treball dels investigadors que desenvolupen els projectes en el marc de RecerCaixa i un avançament de les conclusions que cada grup de recerca espera trobar en el seu estudi. L’objectiu final del cicle de debats, que comptarà amb un tercer debat, es donar a conèixer als ciutadans les millores que poden aportar aquests treballs de recerca en curs i facilitar l’intercanvi d’opinions i experiències en relació als temes que tracten, així com el networking entre els mateixos experts, per tal d’impulsar un debat constructiu i extreure algunes conclusions útils.

Imatges
Èxit de participació en el segon debat de RecerCaixa sobre la gestió de la interculturalitat