RecerCaixa debat sobre 'Joves i mercat laboral: estratègies per facilitar l’accés'

El dijous, 23 de gener de 2014, va tenir lloc al Palau Macaya de Barcelona el primer debat ‘Joves i mercat laboral: estratègies per facilitar l’accés’ del cicle ‘Els debats de RecerCaixa’ organitzat per "La Caixa" i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, que tracta d’obrir un espai de diàleg per reflexionar sobre temes d’actualitat de gran interès social que en aquest moment requereixen una especial atenció, tant pel context actual de crisi com per millorar la cohesió i el benestar social.

Joan Josep Moreso, director de RecerCaixa va obrir la sessió presentant el programa fent èmfasi que “el què aquest pretén és atendre les necessitats dels més vulnerables i donar a conèixer els resultats de la recerca que impulsem per tal que la societat en conjunt s’impliqui més”. A continuació Enric Banda, director de l’àrea de Ciència i Medi Ambient de la fundació “La Caixa” va fer palès que l’entitat està compromesa en “impulsar la ciència amb i per a la societat”. Tot seguir, Lorenzo di Pietro, director Operatiu de Capacitació professional i Ocupació de Barcelona Activa, com a moderador, va donar pas als experts i participants en el debat.

José Miguel Jiménez. director del Departament de Pedagogia de la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va afirmar que “les pràctiques són un bon moment pels joves per aconseguir feina”. De la seva banda, Marius Martínez, professor d'Orientació professional de la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va remarcar que “després de trobar feina els joves es poden convertir en agents de canvi del mercat laboral per tal de fer-lo millor” i va considerar cabdal “conèixer quines barreres troben les empreses per contractar joves” per tal d’afrontar aquest problema.

També va intervenir Núria Serrat, professora i investigadora de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona (UB) que va sostenir que “el terme ‘emprenedoria’ està estigmatitzat i cal treballar perquè no sigui així” . Mentre que Joan Subirats, professor de Ciència Política i responsable del Programa de Doctorat en Polítiques Públiques. Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB va constatar que “tenim joves sobretitulats que amaguen formació per trobar feina”, alhora que deplorava “l’existència de moltes polítiques d’ocupació caduques que sovint imaginen que cal formar els joves per ocupar feines que ni tan sols existeixen”.

Els quatre experts es van mostrar d’acord en què “una persona aturada que no es forma està perdent competències laborals” i en la necessitat que les famílies i l’entorn dels joves els fessin veure experiències no lineals d’èxit “per tal de fer-los comprendre que els alts i baixos són propis de la vida i que aquesta no és lineal.

El següent debat del cicle tindrà lloc el proper 27 de febrer també al Palau Macaya i se centrarà en ‘La gestió de la interculturalitat: una necessitat emergent’. Un tema que també és objecte d’estudi i anàlisi per part de diferents investigadors del programa RecerCaixa. L’objectiu final del cicle, que consta de tres debats, es donar a conèixer als ciutadans les millores que poden aportar aquests treballs de recerca en curs i facilitar l’intercanvi d’opinions i experiències en relació als temes que tracten, així com el networking entre els mateixos experts, per tal d’impulsar un debat constructiu i extreure algunes conclusions útils. Més informació a l’agenda de l’ACUP.

 

Imatges