La col·laboració transversal de les universitats: clau per implementar l'Agenda 2030

Més de 150 persones van participar en la conferència celebrada al Recinte Modernista de Sant Pau el 10 i 11 de novembre 2015, que va reunir organismes multilaterals, think tanks, organitzacions no governamentals locals i internacionals, estudiants, investigadors, funcionaris governamentals i personal tècnic en els diàlegs i tallers per a explorar els obstacles interactius i oportunitats per assolir les Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en els contextos locals i regionals.

La conferència va posar en relleu el caràcter universal de la nova agenda global per al desenvolupament sostenible, així com la importància de la responsabilitat compartida i l'acció conjunta en els contextos locals i regionals. Un altre missatge clau que va sorgir en nombrosos diàlegs i presentacions va ser la importància de pensar i actuar de manera integral per tal d'augmentar l'impacte de les mesures adoptades i evitar la distorsió dels temes transversals de l'ordre del dia, que són la base del desenvolupament. Els participants també van acordar que el treball per avançar en l'ODS requerirà canvis de paradigma de part de tots els actors.

El rol de l’educació superior i la recerca en la nova agenda

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), juntament amb GUNi, van ser les encarregades de la sessió paral·lela "El paper de l'Educació Superior en l’Agenda 2030. Estan preparades les universitats?” En aquest taller, els participants van discutir sobre com les institucions d'educació superior estan involucrades en l’Agenda Post-2015 i la situació actual de les universitats catalanes sota aquest context. Durant la sessió, la professora convidada Andrea Costafreda (Blanquerna-URL) va assenyalar el caràcter normatiu i suau dels ODS i va subratllar que "el veritable canvi passarà quan les universitats comencin a treballar de manera transversal".

Aquesta és una visió compartida també per Dídac Ferrer, Cap del Gabinet en Sostenibilitat i Igualtat d'Oportunitats de la Universitat Politècnica de Catalunya. En la seva intervenció, va afirmar que les universitats i els instituts de recerca haurien d'abandonar "enfocaments hiper-disciplinaris" a favor de "projectes transversals", mentre que també està treballant per definir nous indicadors i metodologies i promoure la cooperació en el territori local com una qüestió de responsabilitat social. De la mateixa manera, molts dels participants de la sessió van destacar la importància de l'educació i l'intercanvi de coneixements en suport de totes les ODS.

Sant Pau, el punt de trobada de l’Agenda 2030

Josep Maria Vilalta, Secretari Executiu d’ACUP i Director Executiu de GUNi, juntament amb altres directors d'institucions amb seus al Recinte Modernista Sant Pau, va tancar el congrés destacant el treball en relació a l’Agenda 2030 i el context en l’Educació Superior a Catalunya. Eduard Vallory, president del Centre per a la UNESCO de Catalunya, va tancar la conferència reiterant la importància dels esforços conjunts en suport de l’Agenda 2030 i, en particular, la necessitat de promoure accions de col·laboració a través de l'educació.

 

Imatges