“Les universitats no necessitem més control extern”

El Punt/Avui entrevista al president de l'ACUP, Francesc X. Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili

La situació extraordinària no és que les universitats tinguin tensions de tresoreria sinó la retallada que plantegen els pressupostos de la Generalitat. Aquest és el missatge que vol destacar Grau mentre recorda que no es pot mantenir la qualitat en docència i recerca amb rebaixes constants i rebutja imposar més mesures de fiscalització a la Universitat. La difícil situació financera que viuen les universitats públiques ha provocat que el govern plantegi la creació d'una figura, un comissionat de comptes, que ha d'actuar com a interventor. Tot i que el govern sembla que ha fet marxa enrere en la possibilitat que es pugui imposar aquest figura d'ofici, el cert és que la qüestió continua envoltada de polèmica. Un exemple l'hem tingut aquests dies en el cas de la UAB, en què el consell social es va mostrar a favor d'aquesta figura i la seva rectora, Ana Ripoll, la va rebutjar perquè la va considerar una ingerència en l'autonomia universitària.

P.-Un interventor per fiscalitzar els comptes de les universitats amb problemes... Tan extrema, és, la situació?

R.-És cert que el govern plantejava que d'ofici pogués designar un comissionat de comptes però en les seves funcions jo no vaig veure mai que es parlés de funcions executives sinó de recomanacions, de seguiment, i per això no li deia interventor.

P.-En tot cas, les universitats públiques van rebre la proposta com una intromissió a la seva autonomia...

R.-Nosaltres vam plantejar que les situacions de tensions o problemes econòmics que pugui tenir una Universitat no són excepcionals, el que és excepcional és que avui tinguem una reducció pressupostària com la que tenim. Però en tot cas, aquesta situació no fa necessària la introducció de figures noves perquè el marc legal ja preveu mecanismes de seguiment suficients, fins i tot potser massa.

P.-Hi ha hagut gestions poc acurades, o tots els problemes que s'estan produint ara són deguts a les retallades en els pressupostos públics, que van ser del 16% el 2011 i es planteja de l'1,9% pels comptes del 2012?

R.-És un error plantejar aquesta qüestió com una guerra entre uns i altres. El sistema de govern de l'educació superior a Catalunya té com a responsables el govern de la Generalitat i les universitats, i és aquest global el que ha de funcionar. La introducció de mesures extraordinàries, en tot cas, estarà dient que aquest global necessita una ajuda extraordinària, i no que només ho necessita una de les parts.

P.-Aleshores com s'hauria de plantejar la introducció d'una mesura extraordinària com aquesta?

R.-El que vam dir és que poder disposar d'aquesta figura a criteri de les universitats pot ser positiu. Des del meu punt de vista no és necessari però si alguna universitat identifica que per ella pot ser positiu, aleshores endavant.

P.-Per tant, sempre que sigui voluntari les universitats ho veurien bé?

R.-Sí.

P.-Les universitats van advertir l'any passat que no es podria fer front a un escenari de retallades prolongat. Per a aquest 2012, els pressupostos consoliden la retallada i encara l'augmenta una mica més. El marge s'esgota?

R.-Entenem la necessitat de fer una reducció de despeses i això és el que s'ha fet durant el 2011, i encara serà vigent en el 2012, però no veiem sostenible en el temps aquest nivell de reducció de finançament de les universitats. El 2013 hauríem de començar a veure una recuperació, sinó esdevindrem una reestructuració de la funció de la universitat i això no és el que el país necessita. Per mantenir una docència al màxim nivell europeu i una recerca competitiva a nivell internacional es requereixen uns recursos que avui no tenim.Calen recursos humans perquè treballem amb el coneixement i aquest coneixement està en el cervell de les persones, i és això el que no podem perdre, ni en la inversió feta durant molts anys amb tots quest joves investigadors que s'han format a les universitats ni en el nou coneixement, ni en la captació de nou talent.

Seguir llegint l'entrevista a El Punt/Avui