El projecte EIT Urban Mobility arrenca a Barcelona per transformar la mobilitat de les ciutats europees

L'Ajuntament de Barcelona ha inaugurat oficialment, el 19 de novembre, el projecte europeu EIT Urban Mobility a l'Smart City Expo World Congress. L'esdeveniment ha suposat la posada en marxa d'aquesta iniciativa en què participa la UPC i que té com a objectiu finançar projectes que aportin solucions de mobilitat per fer més habitables les ciutats europees.

L'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT, per les seves sigles en anglès) va crear al desembre de 2018 la comunitat d'innovació EIT Urban Mobility i va escollir el consorci 'MOBiLus' per coordinar aquest projecte. El consorci està integrat per 48 socis de 15 països, entre ells les ciutats d'Amsterdam, Munic i Milà, universitats com la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), el KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, el Technion - Israel Institute of Technology i  l’Aalto University; instituts de coneixement com el Fraunhofer Institute of Information Theory and Automation, l'Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) o el Centre Tecnològic d'Automoció de Galícia (CTAG), i empreses com BMW, SEAT, TomTom i Siemens. Es tracta de la primera iniciativa europea que uneix tres branques de coneixement: empresa, educació i investigació, més les ciutats.



L'EIT Urban Mobility es configura com una plataforma públic-privada internacional per contribuir a garantir un sistema de mobilitat urbana més ecològic, més inclusiu, més segur i més intel·ligent. Amb vistes a 2026, el projecte es planteja comptar amb el suport de 180 start-up, alliberar espai destinat als vehicles en el 90 % de les ciutats que participen en la iniciativa, llançar 125 nous productes, incrementar la mobilitat compartida i obtenir inversions per valor de 38 milions d'euros gràcies a aquest projecte.



Després de la primera convocatòria de projectes, que es va llançar el mes d'abril passat, s'han seleccionat més de 60 projectes que s'executaran a escala europea durant els propers dos anys: des d'iniciatives en l'àmbit acadèmic i de l'educació fins a projectes d'innovació o creació de negocis. Per tal d'accelerar la innovació, la selecció ha valorat positivament els projectes que tinguessin la implicació de més països europeus, que es desenvoluparan en més d'una ciutat sòcia.



L'EIT Urban Mobility, amb seu a Barcelona, tindrà una vigència de 7 a 15 anys i un finançament de fins a 400 milions per part de l'EIT, organisme de la Comissió Europea per fomentar l'excel·lència en matèria d'ensenyament superior, recerca i innovació dins de la Unió Europea.



La CEO de l’EIT d'Urban Mobility, Maria Tsavachidis, ha destacat en l'acte de presentació, que "l’EIT Urban Mobility millorarà la qualitat de vida de les ciutats i tindrà un impacte positiu en el clima i en l'economia. Després d'un any de preparatius estem preparats per donar el tret de sortida al projecte i fer realitat els plans. Estem preparats per marcar la diferència i treballar per fer les nostres ciutats més habitables".



La inauguració ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l'alcalde de Milà, Giuseppe Sala, i el president de SEAT, Luca de Meo. Posteriorment, s'ha celebrat la inauguració oficial amb la intervenció de la CEO de l’EIT Urban Mobility, Maria Tsavachidis; el coordinador de l'EIT Urban Mobility, Luís Gómez; el rector de la UPC, Francesc Torres; el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, i la cap de Comunicació i Relacions Públiques de l'EIT, Alice Fiser.



La UPC ha estat impulsant la candidatura de Barcelona com a capital europea de la mobilitat urbana des de la posada en marxa del centre de recerca i innovació en mobilitat urbana CARNET—soci de la comunitat d’innovació—, ara fa tres anys. "Som una universitat amb una gran experiència i coneixement en l'àmbit de la mobilitat urbana", tal i com explica el rector, Francesc Torres. "Ara celebrem que aquest esforç col·lectiu reverteixi en una formació capdavantera, en innovació i en nous llocs de treball. Els reptes de la mobilitat urbana són nombrosos i requereixen trobar solucions innovadores des d'un enfocament multidisciplinari”.

Font: UPC

Imatges