600 alumnes de primària presenten els resultats de la recerca que han fet de la mà d’investigadors de RecerCaixa

600 alumnes de 5è. i 6è. de primària de diverses comarques de Catalunya es van reunir ahir, dijous, 28 de maig, a CosmoCaixa amb motiu de la celebració de la 2a. edició del Congrés Científic per a Joves Investigadors. Aquest certamen té com a objectiu donar a conèixer públicament els resultats dels treballs de recerca que tots ells han dut a terme al llarg del curs escolar 2014-2015 sota la tutoria d’un professor de la seva escola i el guiatge científic i tècnic d’un grup d’investigadors que actualment lideren o estan treballant en línies de recerca vinculades amb els temes que han tractat els estudiants, i que desenvolupen la seva tasca en universitats i en centres de recerca catalans. Tots els investigadors que han participat en aquesta activitat ho han fet de manera voluntària,i han estat seleccionats pel programa de recerca d’excel·lència RecerCaixa, que impulsen de manera conjunta l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i l’Obra Social ”la Caixa”.

Es tracta d’una iniciativa innovadora, ja que la major part dels programes existents en aquest àmbit s’adrecen a estudiants més grans, de secundària i de batxillerat. A més, Investiga amb RecerCaixa! permet als nens i als professors rebre assessorament per fer un treball de recerca i mantenir una relació personal i estreta amb els investigadors al llarg d’un curs escolar, així com visitar-ne els espais de treball, i implementar activitats i metodologies de treball innovadores a classe que millorin l’èxit educatiu dels alumnes.

Els temes dels treballs que han desenvolupat els alumnes han estat escollits per cada escola a partir de diverses propostes, i tracten aspectes molt diversos: com es dissenyen les vacunes i per què, en el cas de la grip, cal adaptar-la a les diferents soques que predominen cada any; quins són els virus i els bacteris que amb més freqüència poden contaminar l’aigua i els aliments, i per què uns es contaminen més fàcilment que d’altres;quina influència té la dieta en la prevenció de la diabetis de tipus 2 i quins aliments poden contribuir a millorar la sensibilitat de la insulina; com influeixen la pràctica d’exercici i la dieta mediterrània en la salut cardiovascular; quines tècniques podem fer servir per incrementar el valor nutritiu dels aliments; com es regulen els antecedents penals; quina influència tenen les experiències científiques extraescolars en la valoració de la recerca i la ciència per part dels nens, o com podem dissenyar sistemes robòtics que ajudin a millorar l’autonomia de persones amb discapacitat.

Enguany, el congrés s’ha desdoblat en dues jornades, el 28 de maig i el 2 de juny, per poder acollir totes les escoles i les famílies dels nens que hi han volgut assistir, que també han estat convidades. En la primera jornada, celebrada avui, l’acte ha estat presidit per Josep Joan Moreso, director del programa RecerCaixa; Patricia Alocén, directora del Departament d’Acció Educativa de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Montserrat Capdevila, responsable d’Avaluació i Recerca de la Fundació Bancària ”la Caixa”. A més, ha comptat amb la participació dels investigadors Rosina Gironès (Universitat de Barcelona, UB); Martí Rovira (Universitat Pompeu Fabra, UPF), i Jordi Palacín i Teresa Capell (Universitat de Lleida, UdL). La cloenda ha anat a càrrec del grup de divulgadors científics The Big Van Theory, que han ofert un espectacle per estimular l’interès dels estudiants perla recerca.

L’acte es va dividir en dues parts: una exposició oral a l’auditori, en què els mateixos nens, els seus professors i els investigadors que els han ofert suport han donat a conèixer els continguts i els resultats del seu treball als estudiants i professors de les altres escoles, i una exposició en format de fira, en què representants de cada escola han exposat en què ha consistit la seva recerca a través de pòsters científics i de tot el material que han fet servir i construït o dissenyat per dur-la a terme. La resta d’escoles faran la presentació el dia 2 de juny, acompanyats dels investigadors Tomàs Pumarola (Vall d’Hebron Institut de Recerca, VHIR); Diana Díaz Rizzolo (Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, IDIBAPS); Cintia Ferreira (Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, IISPV), i Ignasi Vila (Universitat de Girona, UdG).

Amb aquest certamen conclou la segona edició de l’activitat Investiga amb RecerCaixa!, una iniciativa que impulsa l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i que es va posar en marxa a l’inici del curs escolar 2013-2014 amb l’objectiu d’apropar la recerca de qualitat a les escoles, de fomentar les vocacions científiques entre els estudiants de primària i de donar a conèixer el valor que aporta la recerca per millorar el benestar social de les persones. De cara a l’any vinent es preveu repetir l’experiència amb noves propostes de treballs de recerca i projectes, atesa la bona acollida que ha tingut en els centres.

Trobareu informació de les escoles paticipants en la nota adjunta. 

Imatges