Procés participatiu del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement

En el marc de l'aprovació del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement el Departament d’Empresa i Coneixement impulsa un procés participatiu per comptar amb tothom per construir una estratègia compartida que ens faci avançar cap a una economia i una societat basades en el coneixement. L’horitzó és clar: donar resposta als reptes de competitivitat, ocupació i qualitat de vida de la Catalunya del futur.

El Pacte ha de permetre:

·        Establir uns pilars sòlids que permetin crear una societat basada en el coneixement.

·        Crear una estratègia compartida entre els àmbits de l’educació superior, la recerca i la innovació, l’economia productiva i tot el seu teixit empresarial així com el conjunt d’agents polítics i socials.

 ·        Afavorir que la innovació sigui l’eix vertebrador en el disseny de les futures polítiques del Govern, per tal que el percentatge d’activitat econòmica basada en el coneixement se situï en valors comparables als de països capdavanters com ara Àustria, Dinamarca o Suècia.

 ·        Avançar cap a un país profundament basat en el coneixement, que doni resposta tant als reptes socials com els econòmics, tant en competitivitat com en ocupació, ja que el coneixement impacta en la qualitat de vida d’una societat.

 Per què fem un procés participatiu?

Cadascun i cadascuna de nosaltres som interpel·lats per aquesta vocació de coneixement i de creixement de la nostra societat. És per enfrontar els reptes del futur de Catalunya i aprofitar les oportunitats al nostre abast que s’ha impulsat el PN@SC i que ara s’obre el procés participatiu. Cal construir col·lectivament les bases d’aquesta societat.

Aquest procés ens ha de permetre recollir les diferents perspectives i propostes de la ciutadania en general i dels actors clau de l’ecosistema de coneixement. L’objectiu és implicar-vos, incorporar l’experiència i les sensibilitats existents més enllà de les institucions i les personalitats reconegudes (ja presents en l’estructura presencial del PN@SC) de manera que construïm la societat del coneixement amb el conjunt de la societat civil catalana.

Com podeu participar-hi?

Volem establir un diàleg actiu tant amb la ciutadania com amb els actors clau de l’ecosistema del coneixement. Volem que tothom pugui opinar, proposar, reflexionar, generar debat, i, en definitiva, col·laborar en la millora del Pacte.

Ho podeu fer a través de dinàmiques en línia (mitjançant el portal participa.gencat.cat, on ja podeu començar a fer aportacions si voleu), sessions i jornades presencials de participació oberta.

La participació presencial s'articularà en dotze sessions arreu de Catalunya per debatre i rebre aportacions al voltant dels eixos proposats. Cada sessió durarà unes dues hores i mitja. ja estan obertes les inscripcions.  

Hi haurà cinc sessions temàtiques:

o     Innovació i transferència del sistema de coneixement. Lloc: Casa de la Cultura. Carrer de Castellví, 8, 08173 Sant Cugat del Vallès. Data: 21 d'octubre a les 17 h.

o     Dimensió global del sistema de recerca. InfraestructuresLloc: Parc de les Humanitats i les Ciències Socials, Carrer del Perú, 52, 08018 Barcelona. Data: 5 de novembre, a les 17 h.

o     Dimensió econòmica global del sistema de coneixement. Lloc: Casa del Mar, Carrer d'Albareda, 1-13, 08004 Barcelona. Data: 13 de novembre a les 17 h.

o     Talent. Lloc: Casa de Convalescència, Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 171, 08041 Barcelona. Data: 27 de novembre, a les 17 h.

o     Dimensió global de l'educació superior. Lloc: Parc TecnoCampus Mataró-Maresme, Carrer d'Ernest Lluch, 32, 08302 Mataró. Data: 28 de novembre, a les 17 h.

i set sessions territorials, sobre la Dimensió global del sistema del coneixement:

Tortosa. Lloc: Museu de Tortosa. Rambla Felip Pedrell, 3, 43500 Tortosa. Data: 24 d'octubre a les 17 h.

La Seu d'Urgell. Lloc: CETAP Centre Empresarial i Tecnològic de l'Alt Pirineu. Centre Cultural de les Monges, Plaça de les Monges 2, 3r. planta, Plaça de les Monges, 25700 La Seu d'Urgel. Data: 29 d'octubre a les 17 h.

Vilafranca del Penedès. Lloc: L'antic Excorxador. C/ Escorxador, 21, 08720 Vilafranca del Penedès. Data: 7 de novembre a les 17 h.

Girona. Lloc: Sala Carles Rahola. Plaça de Pompeu Fabra, 1, 17002 Girona. Data: 14 de novembre a les 17 h.

Manresa. Lloc: Sala d'actes de l'Institut Lluís de Peguera. Plaça d'Espanya, 2, 08242 Manresa. Data: 20 de novembre a les 17 h.

Lleida. Lloc: Arxiu Històric. Carrer del Governador Montcada, s/n. Data: 21 de novembre a les 17 h.

Tarragona. Lloc: Sala Pau Casals C/ Sant Francesc, 3 43003 Tarragona. Data: 26 de novembre a les 17 h.

Si ho voleu, també podeu participar en l'elaboració de la Llei de la ciència de Catalunya. Per fer-ho, s'ha obert la consulta pública prèvia que estarà activa del 2/10/2019 i fins el 29/10/2019. Consulteu l'esborrany del text i feu les vostres aportacions a: https://participa.gencat.cat/processes/lleiciencia.

Font: Generalitat de Catalunya

Imatges
Participatiu