Més de 850 alumnes de primària participen en el 5è Congrés Investiga amb RecerCaixa!

Aquest matí ha tingut lloc la tercera i darrera jornada al CosmoCaixa en què 852 alumnesde 5è i 6è de 21 escoles de primària de diverses comarques de Catalunya s’han reunit amb motiu de la celebració de la cinquena edició del Congrés Investiga amb RecerCaixa! Aquest certamen té com a objectiu donar a conèixer públicament els resultats dels treballs de recerca que tots ells han dut a terme al llarg del curs escolar 2017-2018 amb la tutoria d’un mestre de la seva escola, el guiatge pedagògic d’un expert i el guiatge científic i tècnic d’un grup d’investigadors que actualment lideren o estan treballant en línies de recerca vinculades als temes que han tractat els estudiants i que desenvolupen la seva tasca en universitats i en centres de recerca catalans. Tots els investigadors que han participat en aquesta activitat han estat seleccionats pel programa de recerca d’excel·lència RecerCaixa, impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).

El programa Investiga amb RecerCaixa! també serveix per trencar estereotips i acostar els investigadors i la recerca de qualitat a escolesi famílies. Els investigadors, que han trobat l'experiència molt enriquidora, han après a entendre com pensen els més petits, a adequar el seu llenguatge sense perdre rigor i a potenciar les seves habilitats comunicatives davant d’un públic que no és l'habitual.

Temes dels treballs de recerca

Els temes dels treballs que han desenvolupat els alumnes han estat escollits per cada escola a partir de diverses propostes, i tracten aspectes molt diversos, per exemple l’impacte de la teràpia musical per a la millora motora de pacients amb ictus, el llegat mediàtic del Patrimoni Industrial, el modernisme, els models col·laboratius de gestió de l’espai públic per a la promoció de l’activitat fisicoesportiva o la millora de la comunicació entre el personal mèdic i les famílies afectades per malalties minoritàries.

Es tracta d’una iniciativa innovadora, ja que la major part dels programes existents en aquest àmbit es dirigeixen a estudiants més grans, de secundària i batxillerat. A més, Investiga amb RecerCaixa! permet a l’alumnat i al professorat rebre assessorament per fer un treball de recerca i mantenir una relació personal i estreta amb els investigadors al llarg d’un curs escolar, com també visitar els seus espais de treball, i implementar activitats i metodologies de treball innovadores a classe que millorin l’èxit educatiu de tots els alumnes. En alguns casos també ha permès treballar conjuntament entre diferents escoles, que han fet una recerca semblant.

El 5è Congrés Investiga amb RecerCaixa, els dies 15, 16 i 25 de maig

Com a novetat d’aquesta edició, el congrés s’ha desdoblat en tres jornades per tal de poder acollir totes les escoles i famílies dels nens i nenes que hi vulguin assistir, que també han estat convidades. Al llarg d’aquest congrés que ha donat el seu inici avui, comptarà amb la participació d’en Jordi Portabella (director de l’Àrea de Divulgació científica i Cosmocaixa de la Fundació Bancària ”la Caixa”), en Josep Joan Moreso (director del programa RecerCaixa i president de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari), en Josep M. Vilalta (secretari executiu de l’AUCP), en Lluís Noguera (director de CosmoCaixa)i la M. Esther Arderiu (responsable d’activitats educatives de Ciència de l’Àrea de Divulgació Científica i CosmoCaixa de la Fundació Bancària ”la Caixa”), i hi han participat els investigadors Antoni Rodríguez-Fornells (UB), Rosa Estopà (UPF), Mireia Freixa (UB), Sacra Morejon (URL), Gerardo Boto (UdG), Mario Arias (URV),  Jordi Martí-Henneberg (UdL), Miriam Cabré (UdG) i Daniel Piñol (UB). 

El congrés s’ha desenvolupat en dos àmbits: una exposició oral, en què cada grup ha donat a conèixer els continguts i els resultats del seu treball als estudiants i mestres de les altres escoles, i una exposició en format de fira en què representants de cada escola han explicat la seva recerca a través de pòsters científics i de tot el material que han cregut necessari.

Amb aquest certamen conclou la cinquena edició del programa Investiga amb RecerCaixa!, iniciativa que impulsa l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). Posada en marxa a l’inici del curs escolar 2013-2014, té com a objectius apropar la recerca de qualitat a les escoles, fomentar les vocacions científiques entre els estudiants de primària i donar a conèixer el valor que aporta la recerca per millorar el benestar social de les persones. 

En l’annex d’aquesta nota s’especifica la relació d’escoles que hi han participat al llarg de tot el curs, com també el nom de l’investigador que lidera el projecte del programa RecerCaixa amb el qual està vinculat el treball de recerca que han dut a terme els estudiants en cada cas. 

Imatges