Més de 800 alumnes de primària presenten els seus resultats de recerca en el 6è Congrés Investiga amb CosmoCaixa!

A partir d'aquest dilluns 27 de maig i durant tres dies (27, 28 i 30 de maig) de 800 alumnes de 5è i 6è de 19 escoles de primària de diverses comarques de Catalunya es reuneixen a CosmoCaixa amb motiu de la celebració de la 6a edició del Congrés Investiga amb CosmoCaixa!

Aquest certamen té com a objectiu donar a conèixer públicament els resultats dels treballs de recerca que tots ells han dut a terme al llarg del curs escolar 2018-2019 amb la tutoria d’un mestre de la seva escola, el guiatge pedagògic d’un expert i el guiatge científic i tècnic d’un grup d’investigadors que actualment lideren o estan treballant en línies de recerca vinculades als temes que han tractat els estudiants i que desenvolupen la seva tasca en universitats i en centres de recerca catalans.

El programa Investiga amb CosmoCaixa! també serveix per trencar estereotips i acostar els investigadors i la recerca de qualitat a escoles i famílies. Els investigadors, que han trobat l'experiència molt enriquidora, han après a entendre com pensen els més petits, a adequar el seu llenguatge sense perdre rigor i a potenciar les seves habilitats comunicatives davant d’un públic que no és l'habitual.

 

La recerca a les aules

Els temes dels treballs que han desenvolupat els alumnes han estat escollits per cada escola a partir de diverses propostes, i tracten aspectes molt diversos, com l’anàlisi ètic de la inclusió dels robots en l’àmbit de la salut; La superació de barreres comunicatives entre els professionals de la salut i els familiars del nens amb malalties minoritàries, La Immigració i el desenvolupament sostenible als micropobles; La mobilitat activa a la tercera edat i els espais públics que l’acompanyen, l’estudi del Patrimoni Industrial a través de notícies; L’estudi dels efectes que la contaminació provoca en l’atenció de les persones; i l’anàlisi històric i econòmic a través dels negocis d’un mercader català en el trànsit a la modernitat.  

Es tracta d’una iniciativa innovadora, ja queproposa un concepte de recerca ampli que engloba humanitats, ciències socials i ciències de la salut entre d’altres, sempre plasmat en projectes que busquen un clar impacte social.. A més, Investiga amb CosmoCaixa! permet a l’alumnat i al professorat rebre assessorament per fer un treball de recerca i mantenir una relació personal i estreta amb els investigadors al llarg d’un curs escolar, com també visitar els seus espais de treball, i implementar activitats i metodologies de treball innovadores a classe que millorin l’èxit educatiu de tots els alumnes. En alguns casos també ha permès treballar conjuntament entre diferents escoles, que han fet una recerca semblant.

 

El 6è Congrés Investiga amb CosmoCaixa, els dies 27, 28 i 30 de maig

Durant les tres jornades totes les escoles i famílies dels nens i nenes que hi vulguin assistir també hi són convidades. El congrés es desenvolupa en dos àmbits: una exposició oral, en què cada grup ha donat a conèixer els continguts i els resultats del seu treball als estudiants i mestres de les altres escoles, i una exposició en format de fira en què representants de cada escola han explicat la seva recerca a través de pòsters científics i de tot el material que han cregut necessari.

En l’annex d’aquesta nota s’especifica la relació d’escoles que hi han participat al llarg de tot el curs, com també el nom de l’investigador que lidera el projecte amb el qual està vinculat el treball de recerca que han dut a terme els estudiants en cada cas.

Documents
Imatges