L’ACUP participa al Congrés Global de la xarxa Scholars at Risk (SAR) a Berlín

Els dies 23, 24, 25 i 26 d’abril va tenir lloc el Congrés Global 2018 de la xarxa Scholars at Risk (SAR) a la Universitat Lliure de Berlín (Alemanya) amb la col·laboració de la mateixa universitat i la Fundació Alexander von Humboldt.

L’ACUP i les universitats públiques catalanes són membres de la xarxa internacional des de juny de 2017 i des de llavors han portat a terme diferents activitats relacionades amb els valors de l’educació superior, la llibertat acadèmica i l’acollida de refugiats.

El Congrés va comptar amb més de 500 participants d’arreu del món i ponències a càrrec de figures destacades com Judith Butler (Universitat de Califòrnia, Berkeley), Susanne Baer (Cort Federal Constitucional d’Alemanya), Markus Hilgert (Director de l’Orient Pròxim al Museu Pergamon) i representants de la Central European University (CEU) i de la European University Association (EUA), entre d’altres.

Durant el Congrés es van produir interessants debats entorn del futur de l’educació superior i la democràcia, l’estat de la llibertat acadèmica i la llibertat d’expressió arreu del planeta, així com possibilitats i oportunitats per a millorar la situació i facilitar la continuïtat de les carreres acadèmiques a tots aquells investigadors i professors que no poden continuar amb la seva professió en els seus països d’origen.

Es van poder escoltar veus de diferents regions del món sobre l’estat de la llibertat acadèmica i les dificultats trobades per a poder dur a terme recerca i docència lliurement. Es van escoltar testimonis, entre d’altres, d’Egipte, Pakistan, la Xina i Veneçuela, però també de països com els Estats Units i Hongria. També, es va donar informació valuosa per a investigadors i professors que busquen trobar oportunitats per continuar les seves carreres, així com casos de bones pràctiques, programes d’acollida, projectes europeus i recomanacions per a les Institucions d’educació superior. A més a més, una de les sessions paral·leles del Congrés va donar la veu a joves líders de moviments d’estudiants de Sudàfrica, Egipte i Brasil que van tenir ocasió de presentar les seves visions de futur i experiències lluitant per la igualtat, l’accés a l’educació superior, la llibertat i els valors de l’educació superior.

Finalment, durant l’esdeveniment els participants també van tenir l’oportunitat de connectar amb companys d’altres institucions, i els investigadors van poder presentar els resultats de les seves investigacions en una sessió de pòsters.

La xarxa SAR va atorgar el “Courage to Think Award” als Academics for Peace de Turquia pels seus extraordinaris esforços en la protecció de la llibertat de pensament i per donar suport al gran número d’acadèmics turcs que en els darrers anys han sigut empresonats o acomiadats per les seves idees i manifestacions públiques.

El 4 de juny estarà disponible el nou MOOC sobre Llibertat Acadèmica a la plataforma Future Learn. Us podeu inscriure en el següent enllaç

Imatges