L'ACUP impulsa el desenvolupament d'un sistema de formació dual en educació superior a Catalunya

Aquest dimecres, 20 de maig, va celebrar-se el seminari 'La formació universitària dual' al Recinte modernista de Sant Pau de Barcelona. El seminari va contribuir a donar a conèixer experiències d'altres països europeus en l'àmbit de la formació dual en educació superior. També a estudiar aquest tipus de formació des de la perspectiva de la universitat i des del món empresarial.

En el decurs del seminari va intervenir i moderar el secretari exectuiu de l'ACUP, Josep M. Vilalta. Els ponents internacionals de França i Alemanya (Frédéric Sauvage, director general de Formasup Nord-Pas de Calais; Joachim Weber, president Duale Hochschule Baden-Württemberg - Stuttgart; i Denise Zimmermann, responsable de formació d’AZO) van presentar les experiències en formació dual universitària, expressant els avantatges, tant per als estudiants, per les institucions socials així com per les empreses, d'utilitzar el model Formació Dual en educació superior. Tal com va expressar Joachim Weber "aquesta combinació entre coneixement i experiència real, porta cap una major prospectiva en el mercat laboral a més de millorar les habilitats professionals dels estudiants".

Durant el seminari Ferran Badia, vicerector de planificació, innovació i empresa, i Jorgina Roure, adjunta al vicerector per a la promoció i el desenvolupament de la formació dual, ambdós de la Universitat de Lleida van presentar tambe l'informe 'Promoció i desenvolupament de la formació dual en el sistema universitari català'. Ferran Badia va destacar la necessita de desenvolupar "una estratègia que porti a la pràctica la Formació Dual dins de les universitats per assolir coneixement, competències i experiència professional". A continuació va tenir lloc un debat i va cloure el seminari Lluís Jofre, director general d'universitats de la Generalitat de Catalunya.

A partir d'aquesta anàlisi global, conjuntament amb exemples operatius del model de Formació Dual, per la tarda es va reunir un grup de treball amb representants de les vuit universitats de l'ACUP, del Govern de la Generalitat de Catalunya i del sector empresarials per debatre aquest model i com es podria adaptar al conjunt del sistema d'educació superior a Catalunya. En aquest sentit, l’ACUP va expressar el seu interès per tal que es promogui el desenvolupament d'un sistema de formació dual universitària a Catalunya seguint una estratègia d’actuació a partir dels models existents i d'acord amb les particularitats del sistema educatiu català.

Adjunt trobareu les ponències dels participants i el programa del seminari.

 

Imatges