Josep Maria Bricall, Jaume Porta i Carmina Virgili, guardonats per l'ACUP

Els exrectors de les universitats de Barcelona i de Lleida, Josep Maria Bricall i Jaume Porta, han rebut aquest migdia de mans del president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, la Medalla ACUP, un guardó que s'atorga per primer cop amb la voluntat de premiar anualment persones físiques o jurídiques que hagin contribuït de manera destacada a la millora del sistema universitari català. També s'ha distingit amb la Medalla ACUP al reconeixement de la trajectòria universitària -en aquest cas a títol pòstum- qui fou la tercera dona catedràtica a l'Estat espanyol i secretaria d'Estat d'Universitats amb el primer Govern de Felipe González, Carmina Virgili. El guardó l'ha recollit el delegat del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo, durant l'acte que ha tingut lloc avui a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) i que ha comptat també amb la presència del seu rector, Dídac Ramírez.

El president de l'ACUP ha destacat en el seu discurs els trets comuns que comparteixen els tres guardonats, tot i provenir d'àmbits científics molt allunyats, ha dit. Es tracta del seu compromís amb la universitat pública i amb el desenvolupament democràtic del país alhora de construir nous projectes acadèmics o noves universitats, o de formular noves estratègies per a les institucions universitàries de finals del segle XX, ja fos des de la pròpia universitat o des del govern polític. La voluntat de l'ACUP amb aquest acte, ha afirmat, "és fer un petit homenatge a persones que han sabut lluitar, sovint en temps difíicils i complexos, per construir un sistema universitari avançat i homologable als estàndards europeus i internacionals, tot situant les universitats al centre de la societat, i afrontant el repte d'actuar, en moltes ocasions, com a far de la democràcia, del pensament crític i de l'avenç social, cultural i econòmic del país".

Els guardonats:

Josep M. Bricall (Barcelona, 1936). Doctor en dret i en ciències econòmiques. Fou professor a ESADE, catedràtic a la Universitat de les Illes Balears i, des del 1983, catedràtic de la Universitat de Barcelona en l’àrea d'Economia política i hisenda. Formà part del govern de la Generalitat presidit per Josep Tarradellas, primer com secretari general de la presidència (1977-79) i més tard com conseller de governació (1979-80). A les eleccions al Parlament de Catalunya de 1984 fou elegit diputat, però renuncià a l'escó abans d'ésser elegit rector de la UB, càrrec que exercí del 1986 al 1994. Entre 1994 i 1998 presidí la Conferència de Rectors d’Europa. Fou l’impulsor del l’Informe Universidad 2000, també conegut com a Informe Bricall, promogut per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles.

L’any 1994 rep la Creu de Sant Jordi i és investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili. Un any més tard, fou condecorat amb l'Ordre d'Alfonso X el Savi. Al 2003 fou nomenat membre del Comité National d'Evaluation, un organisme de les universitats i escoles superiors franceses, i al 2004 la Generalitat li encarrega el comissionat per al disseny de l'estructura i funcionament del Consell de la Cultura i de les Arts. Des del 2006 és membre de l'Institut d'Estudis Catalans dins la Secció de Filosofia i Ciències Socials i membre supernumerari de la Real Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres. Honoris causa per les universitats de Soka (Japó), Marne la Vallée i París XII (França), Babes-Bolyai Cluj-Napoca (Romania) i Bolonya (Itàlia), de la seua extensa producció acadèmica, destaca Política econòmica de la Generalitat (1936-1939), La planificación económica i Introducció a l'economia.

Jaume Porta (Barcelona, 1944). Enginyer Agrònom per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), actualment és catedràtic emèrit d’Edafologia de la Universitat de Lleida (UdL), membre de l’Institut d’Estudis Catalans i president de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl. Va especialitzar-se en sòls a França i va realitzar la seua tesi doctoral amb una beca Juan March. Va iniciar la seua activitat professional en diferents laboratoris agraris regionals del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Va ser professor d’Edafologia a la UPM, a la UPC i a la UdL, essent director de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de Lleida. Rector de la UdL entre 1993 i 2003, va impulsar el model de biblioteques de campus i la seua informatització; la construcció del nou campus de Cappont i la Commemoració del 700 aniversari de la Universitat de Lleida, primera universitat de l’antiga Corona d’Aragó. Professor visitant al Québec i a Mèxic, fou membre de la Comissió de Mètodes Oficials d'Anàlisi del Ministeri de Agricultura, Pesca i Alimentació; del Consell Agrari de la Generalitat presidida per Tarradellas; del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat i de la Comissió de la Unió Europea dedicada a l’ús sostenible dels sòls.

Jaume Porta compta amb la distinció de Comendador de l'Ordre Civil del Mèrit Agrícola; el Premi Jordan de Asso; la Medalla de la Agricultura Catalana de la Generalitat de Catalunya i la Medalla del Estudi General de la UdL. De la seua producció acadèmica destaca Edafología: Uso y protección de suelos;Introducció a l'Edafologia. Ús i protecció del sòl. D'altres títols són Descobrir Lleida passejant per l’arquitectura del segle XX, La Universidad en el cambio de siglo.

Carmina Virgili (Barcelona, 1927-2014). Llicenciada en Ciències Naturals per la Universitat de Barcelona, al 1959 es doctorà en Geologia a la mateixa universitat amb Premi Extraordinari. Al 1963 fou nomenada catedràtica d’Estratigrafia i Geologia Històrica de la Universitat d'Oviedo, on hi fer classes fins al 1968, quan va marxar a la Facultat de Ciències Geològiques de la llavors Universitat de Madrid, actualment Universitat Complutense de Madrid. Membre fundadora del Grup Espanyol de Sedimentologia i del Grup de Mesozoic, al llarg de la seva vida acadèmica va ocupar llocs de diversa responsabilitat, tant a l’Espanya com a França, des d’on potencià els intercanvis científics entre ambdós països. Carmina Virgili va ser la tercera dona catedràtica d'universitat a Espanya, i va ser la primera i única durant molt de temps de l'àrea de Geologia. Va promoure la incorporació de les dones en els àmbits científics i va formar part de la Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues des del seu inici, al 2001.

Del 1982 al 1985 va ser Secretaria d'Estat d'Universitats i Investigació del primer govern de Felipe González, on va nomenar cap del seu gabinet a Alfredo Pérez Rubalcaba. Entre 1996 i l'any 2000, va ser senadora per la província de Barcelona. També va ser membre de la Comissió Espanyola de Cooperació amb la UNESCO (1982-1996) i el 2008 és investida doctora honoris causa per la Universitat de Girona. Va morir el proppassat dia 21 de novembre i va donar el seu cos a la Facultat de Medicina de la UB. Entre els seus guardons, destaca la Medalla d'Honor de la Universitat Complutense de Madrid, la Medalla d'Or de la Universitat de Barcelona, la Medalla al treball President Macià, la Creu de Sant Jordi, el Grau oficial de l'Ordre Nacional de la Legió d'Honor de França, la Medalla Narcís Monturiol, el guardó Leonardo Torres Quevedo del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Gran Creu de l’Orde Civil d’Alfons X el Savi. Membre d'honor del Col·legi de Geòlegs, va publicar llibres i més d'un centenar d'articles sobre estratigrafia, paleografia, metodologia científica i ensenyament de la geologia.

Imatges