Èxit de participació al 1r congrés HEIRRI sobre l’educació de la RRI a la universitat

El primer congrés del projecte europeu HEIRRI (Higher Education Institutions and Responsible Research and Innovation), titulat "Ensenyant Recerca i Innovació Responsables a la Universitat", ha reunit aquest divendres 18 de març a més de 150 persones d’arreu del món per debatre sobre la incorporació del concepte de Recerca i Innovació Responsables (RRI) a l’ensenyament universitari. Professionals del sistema de Recerca, Desenvolupament i Innovació, personal docent universitari, membres de la comunitat científica i l’acadèmia, representants de museus de ciència i organitzacions de comunicació científica, així com membres d’institucions públiques, la indústria i organitzacions de societat civil, han participat activament a la conferència per contribuir al diàleg.

La jornada s’ha estructurat en diversos panells transdisciplinars i tallers pràctics. També hi ha hagut dues presentacions magistrals: per obrir la jornada, Jacqueline Broerse (UV Athena Institute Amsterdam) ha explicat l’experiència del seu centre pioner en aquest tema i els reptes identificats en el procés d’incorporar la RRI al sistema universitari. Per concloure el congrés, John Goddard (Newcastle University) ha presentat el concepte de la universitat cívica i com aquesta pot contribuir a un ensenyament més democràtic.

El primer congrés del projecte HEIRRI ha servit no només per donar visibilitat al projecte, sinó principalment per escoltar la veu de tots els participants i utilitzar el ric debat generat per contribuir directament al projecte i millorar-ne l’aplicació. L’experiència compartida de les persones participants de més de 20 països d’arreu del món (12 dels quals europeus) és d’un valor incalculable per al millor desenvolupament del projecte.

El congrés ha estat organitzat per la Fundació “la Caixa”, membre del projecte HEIRRI. Aquesta iniciativa H2020 està liderada per la Universitat Pompeu Fabra juntament amb 8 institucions més: la ja mencionada Fundació “la Caixa”, la Universitat de Bergen, la Universitat d’Aarhus, la Universitat d’Split, l’Institut d’Estudis Avançats de Viena, la xarxa europea de museus i centres de ciència Ecsite, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la companyia privada Innovatec. Tot el grup HEIRRI es va reunir el dia abans del congrés, el dijous 17 de març, per a celebrar la tercera reunió del consorci. Representants de totes les institucions es van trobar al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) per discutir les diverses línies de treball actuals, com ara la concreció de l’Estat de la Qüestió, el disseny de materials, la comunicació i participació al Forum Online i la internacionalització de les accions. El consorci del projecte HEIRRI és divers i equilibrat, i des del seu inici hi ha hagut molt bona sintonia de treball entre tots els seus membres.

Més informació:

- Programa del congrés

- Flickr amb les fotos del congrés

- Flickr amb les fotos de la reunió del consorci (17/03/2016)

- Blog del projecte HEIRRI

- Canal de Twitter HEIRRI pel Forum Online

 

Imatges
Èxit de participació al 1r congrés HEIRRI sobre l’educació de la RRI a la universitat