Èxit de la primera jornada!

El miler d’alumnes de cinquè de primària de diferents escoles catalanes, el seu professorat i els docents i investigadors universitaris que van participar en la primera jornada de la Universitat dels nens i les nenes de Catalunya (UdN2.cat) han coincidit a qualificar-la de molt interessant i profitosa. Les vuit universitats públiques catalanes aplegades a l’ACUP van organitzar el passat dimarts 19 d’octubre un seguit d’activitats per apropar la ciència, la cultura i la universitat als infants i escoles d’educació primària. Durant la jornada, els infants van participar en les activitats dissenyades a partir del treball conjunt dels experts i responsables de les diferents universitats.

La Universitat de Barcelona (UB) va descobrir als nens i nenes el passat i el present del planeta Terra a través de la biologia, la geologia i la física. Durant el taller els infants van mostrar-se tothora molt atents i van seguir l’activitat fent preguntes. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va ensenyar als infants quina tasca fan els veterinaris a la universitat, mitjançant el taller de remugants i de la fabricació d’aliments a partir de productes animals. A més, els assistents, com a fet excepcional, van poder assistir al naixement d’un xai.

Mentrestant, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va centrar la seva proposta formativa en la tecnologia que s’amaga darrere dels jocs. Els infants van participar en diversos tallers, com ara la creació i la simulació d’escenaris en 2D i 3D per a videojocs. Els participants van destacar la concisió de les explicacions i l’interès dels nens i nenes pels suports visuals emprats. A la Universitat Pompeu Fabra (UPF) els alumnes de cinquè de primària van experimentar amb els sons. ‘La cova dels sons’ va deixar bocabadats els infants, que van poder treballar amb la seva veu i fer gravacions.

De la seva banda, la Universitat de Girona (UdG) va permetre als infants d’experimentar amb química i robòtica en el marc del seu Parc Científic i Tecnològic. Els nens i les nenes no van voler perdre’s en cap moment les evolucions dels robots que se’ls presentaven. A la Universitat de Lleida (UdL) les protagonistes van ser les fruites i les verdures i els infants van aprendre a posar els cinc sentits en conèixer gustos, textures i colors.

A la Universitat Rovira i Virgili (URV) els nens i nenes van aprendre com funcionen els medicaments i quina mena de decisions s’han de prendre des de l’empresa farmacèutica. També van vibrar observant la creació d’un raig làser. Finalment a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) els infants van explorar el món digital. El descobriment d’una visió paral•lela al món real va promoure molt la participació dels infants en la jornada.

El proper 3 de maig de 2011 tindrà lloc una segona jornada de la Universitat dels nens i de les nenes de Catalunya (UdN2.cat), que acollirà un altre miler d’alumnes de cinquè de primària.

També et pot interessar

  • El 12 de febrer la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) va acollir 119 nens i nenes de quatre escoles de Catalunya, mentre que al llarg dels dies 12, 13 i 14 de febrer, 150 nens de primària van visitar a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per participar en les activitats...
  • La Universitat dels Nens i les Nenes de Catalunya (Udn2.cat) ha participat en el congrés organitzat per SIS Catalyst celebrat a Tartu, Estònia, del 23 al 26 d'abril. Una trentena de socis de 23 països han participat en la trobada amb l’objectiu de conèixer, debatre i dissenyar activitats per a nens...
  • La Universitat dels Nens i les Nenes de Catalunya (UdN2.cat) inicia una nova branca d’actuació per a la difusió de la ciència entre els alumnes de primària. Aquest dilluns, 4 de març, s’ha celebrat la primera conferència La ciència dels còmics a càrrec de Jordi Ojeda, professor de la UB i expert en...
  • Un miler d’alumnes de cinquè de Primària de diferents escoles d’arreu de Catalunya visitaran aquest dimarts, dia 3 de maig, les vuit universitats de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i participaran en activitats organitzades per les institucions d’educació superior. Aquesta és la...