Europa desafia el canvi climàtic: reunió inicial del projecte TeRRIFICA

La primera trobada del projecte TeRRIFICA (Territorial Responsible Research and Innovation fostering Innovative Climate Action) ha reunit per primera vegada els representants de les vuit institucions europees que participen en aquest projecte, que durarà tres anys i mig i que pretén influir en les polítiques d’adaptació i mitigació al canvi climàtic mitjançant un seguit d’accions de recerca i innovació responsables (RRI) i la co-creació de coneixement amb diferents actors clau.

TeRRIFICA fomentarà la capacitat per a l'adaptació i mitigació al canvi climàtic en diferents regions europees, concretament a Bielorússia, França, Alemanya, Polònia, Sèrbia i Espanya. Durant els tres anys i mig de durada del projecte, aquest elaborarà fulls de ruta i indicadors de rendiment clau per a la implementació de les metodologies desenvolupades i les activitats d'adaptació i mitigació al canvi climàtic.

En aquesta primera trobada, els representants de les institucions han compartit amb els seus col·legues el seu rol en el projecte; enfocaments temàtics, definicions de continguts i estratègies d'implementació, i participació dels actors clau, seguiment, validació i avaluació de la transferència de coneixement i un pla de comunicació i difusió, entre d’altres.

L'ACUP forma part del consorci del projecte, juntament amb 7 institucions europees més, liderant la comunicació del mateix. L'ACUP, a través de la Plataforma CTI, també s'encarregarà de coordinar el pilot del projecte que es realitzarà a l'àrea metropolitana de Barcelona. Hi participaran experts, diferents actors clau i grups d'investigadors de les universitats públiques catalanes.

TeRRIFICA, RRI i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides

Després d'anys d'abordar els problemes urgents del canvi climàtic, l'adaptació a les seves conseqüències és un tema menys considerat. Aquesta necessitat apunta a la Recerca i Innovació Responsables (RRI), una perspectiva de govern de la recerca i la innovació a nivell europeu i que té com a objectiu alinear els processos i els resultats de la recerca i innovació amb els valors, les necessitats i les expectatives de la societat.

El canvi climàtic i la RRI són un tema transversal, i ambdós juguen en el mateix terreny que ho fan també els Objectius de Desevolupament Sostenible de les Nacions Unides. TeRRIFICA abordarà directament objectius específics de l’Agenda 2030, com l'educació de qualitat, l'aigua neta i el sanejament, energies assequibles i netes, ciutats i comunitats sostenibles, producció responsable i consum, acció climàtica, la vida a la terra i associacions per als objectius.

Primer taller del projecte

Els socis de TeRRIFICA es van reunir l'endemà a la reunió inicial per celebrar el primer taller del projecte, en la qual van assistir 22 representants d'administracions i polítiques regionals i nacionals, instituts de recerca, empreses, ONGs i universitats que actualment participen en temes relacionats amb el canvi climàtic.

En aquest primer taller a Bonn es va reflexionar sobre la RRI i el seu significat per a l'acció i l'adaptació climàtica. Quins són els conductors i les barreres d'implementació, riscos, oportunitats i reptes? Com està la situació actual del país respecte a les accions d'adaptació al clima? Aquests i altres temes es van abordar per contribuir a la identificació de necessitats i prioritats regionals i el co-disseny dels plans d'adaptació i mitigació al canvi climàtic de TeRRIFICA.

Properes activitats de TeRRIFICA

Una de les properes activitats organitzades pel projecte serà un segon taller, que se centrarà en indicadors i adaptació al canvi climàtic i que se celebrarà al juliol de 2019 a Belgrad (Sèrbia). També es desenvoluparà una eina “crowd-mapping” i canvi climàtic oberta a tota la ciutadania, que es llançarà en els propers mesos.

Seguiu @TeRRIFICA_ a Twitter per a seguir el desenvolupament del projecte. El lloc web i altres plataformes de comunicació es llançaran en els pròxims mesos.

Què és TeRRIFICA?

TeRRIFICA (Territorial RRI fostering Innovative Climate Change Action) és un projecte aprovat en la convocatòria Science with and for Society (SwafS) i finançat pel programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea.

El projecte buscarà les millors pràctiques que s’estan desenvolupant sobre adaptació i mitigació al canvi climàtic i identificarà enfocaments existents per adaptar-se als efectes del canvi climàtic.

TeRRIFICA està liderat per WILA Bonn, una science shop alemanya, i es desenvolupa en sis països europeus més, que inclouen institucions de recerca, tres entitats sense ànim de lucre, una associació pública d'universitats i una institució pública per a la promoció de la ciència. Exactament, TeRRIFICA està liderat per WILA Bonn (Bonn, Alemanya) i el consorci TeRRIFICA està compost per la Rhine-Waal University (Kleve, Alemanya), la Education for Sustainable Development Association (Minsk, Bielorrússia), el Center for the Promotion of Science (Belgrad, Sèrbia), la University of Vechta (Alemanya), la Adam Mickiewicz University (Poznan, Polònia), Sciences Citoyennes (París, França) i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Barcelona).

Fotografies

Photo album of the TeRRIFICA kick-off meeting

Photo album of the 1st TeRRIFICA reflective workshop

Contacte

· TeRRIFICA Project Coordinator

Norbert Steinhaus: norbert.steinhaus@wilabonn.de

· TeRRIFICA Communication and Dissemination Manager

Marta Cayetano: marta@acup.cat

Documents
Imatges