Prop de 1.000 alumnes de primària faran recerca amb el suport d’investigadors del programa RecerCaixa

Un total de 976 alumnes de 5è. i 6è. de primària de centres escolars de tot Catalunya participaran en la 3a. edició de l’activitat Investiga amb RecerCaixa!, que aquest dimarts, 20 d'octubre, s’ha presentat a les escoles de les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Girona, i el pròxim dimarts 27 d’octubre es presentarà a les de Lleida. La iniciativa proposa que els estudiants desenvolupin un treball d’investigació al llarg del curs vinculat a diferents projectes de recerca actualment en curs a Catalunya, amb el suport dels investigadors que els lideren, que participen voluntàriament en la iniciativa i formen part del programa de recerca d’excel·lència RecerCaixa, impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).

El valor d’aquest programa rau en la innovació pedagògica que aporta als centres, el suport que reben que reben tots els mestres per a l’execució del projecte, el treball de recerca d’alta qualitat que realitzen els alumnes i el contacte directe que s’estableix entre les escoles i els investigadors, que no ofereixen a nens d’aquesta edat altres programes.

Enguany, tant el nombre de centres com d’estudiants s’ha incrementat en relació amb l’edició anterior, i ha passat de 18 a 19 centres escolars i de 623 alumnes a prop de 1.000. Dels 976 alumnes que participen en aquesta 3a. edició, 752 provenen d’escoles de Barcelona i província, 102 de l’àrea de Tarragona, 71 de Girona i 51 de Lleida.

A l’acte de presentació, els científics han explicat directament als nens i als mestres de les escoles que participen en aquesta activitat per quin motiu van decidir ser investigadors, com és el dia a dia d’aquesta feina, quines millores socials pot aportar la recerca i quin és l’objectiu del seu projecte. També els han ofert consells per orientar el seu treball i han respost a les preguntes que els alumnes els han formulat espontàniament.

L’activitat forma part d’un conjunt d’accions que l’Obra Social ”la Caixa” i l’ACUP van posar en marxa fa un parell d’anys per apropar la recerca a l’escola i mostrar als joves com aquesta tasca pot contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones i a fer avançar la societat.

Projectes seleccionats

Els temes sobre els quals els nens faran els seus treballs estan vinculats a projectes en què actualment estan treballant els investigadors que els donaran suport, i aborden qüestions tant de l’àmbit de la salut pública com de les ciències socials o la robòtica: des de l’anàlisi de l’emigració juvenil o l’estudi de les causes de l’escassa presència de les dones en l’àmbit de les noves tecnologies, fins al disseny d’un sistema robòtic per ajudar a la rehabilitació de nens amb problemes de coordinació motora, les variants del virus de la grip, la contaminació de l’aigua i dels aliments, l’impacte de la crisi en les relacions socials, la participació dels ciutadans en la vida pública, les desigualtats de gènere en l’àmbit laboral o la relació entre l’estil de vida i la salut cardiovascular.

Atès que el nombre de places d’alumnes que hi poden participar és limitat, la selecció de les escoles s’ha dut a terme sobrela base d’un conjunt de criteris preestablerts, i s’ha donat prioritat a centres públics i escoles que actualment estan en procés d’implementar metodologies de treball innovadores que millorin l’èxit educatiu de l’alumnat.

Els treballs de recerca es duran a terme en equips al llarg del curs escolar 2015-2016 sota la tutoria dels mestres de cada centre. L’activitat preveu que els investigadors estiguin en contacte de manera regular i al llarg de tot el curs escolar amb els mestres responsables dels treballs de recerca de cada escola (via correu electrònic o telefònica, o bé presencialment) per tal d’oferir-los suport cientificotècnic i resoldre els dubtes que es plantegin. L’ACUP, per la seva part, s’ocuparà de fer el seguiment de l’activitat a les escoles i d’oferir suport pedagògic als mestres en el desenvolupament del treball.

De mitjana, rebran assessorament dels investigadors entre 50 i 150 alumnes, en funció de si l’escola té una o dues línies per curs i del nombre d’escoles que han escollit la proposta vinculada al seu projecte. En l’annex a aquesta nota s’especifica la relació d’escoles que participen en aquesta activitat, així com el nom de l’investigador de referència i el projecte que lidera cada unen el marc del programa RecerCaixa. Els resultats obtinguts els presentaran els mateixos estudiants a final de curs en una trobada conjunta que reunirà professors, investigadors, alumnes i les seves famílies a CosmoCaixa, i que tindrà format de congrés científic, amb un espai de fira on els nens podran exposar la seva feina i interactuar entre si.

Des de la primera convocatòria, el programa RecerCaixa, que ja ha arribat a la 5a. edició, ha anat incrementant, any rere any, el nombre de projectes seleccionats i la dotació econòmica aportada per part de l’entitat financera, d’un import global de 8,3 milions d’euros sumant totes les convocatòries (2010-2014).

 

Documents

Investiga amb RecerCaixa!, adreçada a estudiants de 10 a 12 anys, és una iniciativa pionera a Catalunya, ja que facilita el contacte directe entre investigadors de primera línia del programa RecerCaixa i escoles de primària per desenvolupar conjuntament projectes interdisciplinaris de recerca a l’escola.

També et pot interessar