#DigitalOrganizing. Tecnologia, Cooperació i Drets Humans

Els drets humans i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) continuen plenament vigents davant l'emergència de la COVID-19. Lluny de posar-los en quarentena, han de ser la brúixola per superar la crisi actual, millorar la resiliència humana i beneficiar el planeta.

La humanitat s’enfronta a una crisi mundial. Potser la més gran d'aquesta generació. Les decisions que prenguin els ciutadans i els governs en les pròximes setmanes poden modelar el món dels anys vinents. També la nostra forma d’organitzar-nos pel canvi social. Avui sabem que moltes mesures a curt termini preses durant l’emergència es convertiran en part integral de la vida. Aquesta és la naturalesa de les emergències: acceleren els processos històrics.

El seminari virtual #DigitalOrganizing. Tecnologia, Cooperació i Drets Humans posa el focus en un dels aspectes de decisió al que caldrà fer front: la relació entre tecnologia i drets humans. Les tecnologies es posaran al servei d’una vigilància totalitària amb l’excusa de fer front a la crisi de la COVID-19? Sabrem aprofitar el potencial de les noves tecnologies per treballar pel canvi social? Sabrem protegir a les persones més vulnerables del planeta? S’avançaran els actors que treballen per l’aïllacionisme i les opcions xenòfobes? Són decisions que es prendran ràpidament. Cal preparar-nos de manera urgent.

En una conferència recent, les activistes Angela Davis Naomi Klein feien una crida a organitzar un moviment internacional que, en temps de crisi, construeixi a través del #DigitalOrganizing, l'organització digital. Responent a aquesta crida, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i NOVACT organitzem conjuntament aquest seminari. Entenem que fins i tot en l’aïllament actual, hem de posar esforços en aprofitar el potencial de les noves tecnologies per mobilitzar poder al servei del canvi social. Hem d’aprofitar les xarxes de solidaritat que hem construït per posar-les al servei d’una nova majoria social que construeixi des de la solidaritat internacional.

Objectius

  • No és un fòrum per a tecnòlegs o experts. Tot el contrari. Volem oferir un espai d’aprenentatge col·lectiu per a totes aquelles entitats i moviments que volen explorar el potencial de les noves tecnologies per adoptar noves metodologies al servei del canvi social.
  • Oferir eines per comprendre respostes a la crisi de la COVID-19 i el risc que derivi en mecanismes de vigilància totalitària.
  • Reflexionar sobre les implicacions socials de l'ús de sistemes que permeten automatitzar les decisions en l'administració pública amb perspectiva de drets humans.

A qui va dirigit?

  • Organitzacions per a la justícia global
  • Persones defensores dels drets humans
  • Associacions que fan front a l’emergència climàtica
  • Moviments antidiscriminació
  • Administracions públiques
  • Centres d’innovació tecnològica

Programa

  • 28 d’abril de 15.30 h a 17 h. #DIGITAL Un somni que no vingui del Valley

Silicon Valley i altres pols tecnològics com els que trobem a Israel, Xina o l'Índia són un exemple repetitiu d’innovació. Alguns estats estan posant aquestes tecnologies al servei del disseny de respostes a la COVID-19 que poden suposar una violació massiva dels drets humans. En aquesta sessió explorem aquesta qüestió i algunes metodologies d’innovació social i tecnològica al servei dels drets humans.

  • 29 d’abril de 15.30 h a 17 h. #BIGDATA Predient el futur 

La indústria tecnològica ha fet un ús lucratiu del big data per avaluar els mercats i formar algorismes que preveuen tendències dels consumidors. L’èxit comercial que han generat aquestes metodologies ha portat moltes persones a preguntar-se si es poden aplicar les mateixes tècniques en altres contextos socials. És indubtable que el big data aporta avantatges i riscos. En aquesta sessió els analitzem. 

  • 30 d’abril de 15.30 h a 17 h. #ORGANIZING Aprendre a trencar la cambra d’eco

Un dels problemes clau del context comunicatiu actual és que les ONGD i els actors que treballen per al canvi social tan sols saben arribar a una audiència limitada dins el que es coneix com la seva cambra d’eco. Massa sovint ens dediquem a convèncer els convençuts sense saber trobar mecanismes efectius que ens permetin arribar a una audiència més àmplia. Mentre això passa, sovint guanya terreny el discurs de l’extrema dreta, l’odi i la por.

Totes les sessions són obertes i en línia, inscriviu-vos-hi a través del formulari per a obtenir l'enllaç.

Font: ACCD

Imatges
DigitalOrganizing. Tecnologia, Cooperació i Drets Humans