Clam per incorporar l’Agenda 2030 a les polítiques universitàries de manera transversal

Representants de nou universitats catalanes, de l’Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 i de la Generalitat es van reunir, el passat dia 11 d’abril a la UAB, per debatre sobre les línies de futur del sector agroalimentari a Catalunya i compartir experiències, propostes i reptes entorn a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l’Agenda 2030.

La jornada, organitzada conjuntament entre la UAB i l’ACUP, es va inaugurar amb la intervenció de Javier Lafuente, Vicerector d'Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, que va remarcar el paper fonamental de les universitats en la generació d’aliances que permetin avançar en la implantació i desenvolupament dels ODS a Catalunya i la importància d’alinear la política universitària a les fites marcades per l’Agenda 2030.

A continuació va intervenir Jorge Solana, vocal assessor de l'Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 del govern espanyol, que va definir l’Agenda com una “eina integral per a la transformació social i econòmica” i va destacar, en l’àmbit concret de l’Alimentació, com els ODS poden suposar una oportunitat per afrontar els diferents eixos de treball com la malnutrició, el canvi climàtic o la transició ecològica.

Per altra banda, Meritxell Rota, analista tècnic del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), va defensar la necessitat de crear “un sistema alimentari productiu, saludable, responsable i d’accés universal a Catalunya” i va presentar l’informe “Mengem Futur”, on es defineixen les línies bàsiques d’una política alimentària sostenible i transversal.

Amb l’objectiu d’explorar com, des de la recerca, la innovació i la transferència de coneixement, les universitats i els seus centres d’investigació poden contribuir al disseny de la política alimentària de Catalunya, les nou universitats participants van exposar les seves fortaleses i capacitats en els vuit àmbits de coneixement: Economia i competitivitat, Producció i cadena agroalimentària, Salut, nutrició i seguretat alimentària; Territori, empresa i cultura; Educació, formació i treball; Sostenibilitat i economia circular; Investigació, desenvolupament i innovació i Comunicació.

Finalment es va obrir el debat, durant el qual es van compartir idees sobre com afrontar els reptes que plantegen els ODS de manera transversal i aprofitant les fortaleses de tots els actors.

També et pot interessar

Esdeveniments relacionats