Seminari Canvi Climàtic i Desigualtat Social (POSPOSAT)

18
Afegeix al calendari

març

Lloc

Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB)

Plaça del Coneixement, Edifici MRA, 2a planta, Campus UAB de Bellaterra

08193 Cerdanyola del Vallès, Barcelona

(POSPOSAT)

El seminari de reflexió i debat Canvi Climàtic i Desigualtat Social s’emmarca en el projecte europeu Territorial Responsible Research and Innovation Fostering Innovative Climate Action (TeRRIFICA). Descarrega't el programa aquí (pdf).

Finançat a través del programa marc H2020 de la Comissió Europea, TeRRIFICA pretén influir en les estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic mitjançant accions enfocades en la recerca i innovació responsables (RRI) i la co-creació de coneixement entre actors rellevants de sis ciutats i regions pilot europees d’Alemanya, Bielorússia, Espanya, França, Polònia i Sèrbia. 

Els objectius del projecte TeRRIFICA són els següents:

 1. Desenvolupar plans d’acció per implementar mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic amb la implicació de diferents actors.
 2. Compartir aquestes mesures així com experiències i aprenentatges entre les ciutats i regions pilot participants.
 3. Implementar diversos formats de construcció col·laborativa i co-creació de coneixement en l’àmbit del canvi climàtic.

És en aquest context que l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), soci del projecte TeRRIFICA responsable de liderar-ne la comunicació i coordinar la regió pilot corresponent a l’àrea metropolitana de Barcelona, promou, amb la col·laboració de diverses institucions, una sèrie de seminaris de reflexió i debat dedicats a tractar diferents dimensions del canvi climàtic, i en particular, de l’increment de temperatures. Aquest es concep com un problema multidimensional que cal abordar, per tant, des de perspectives tan variades com l’energètica, la urbanística, la social, la mediàtica o la relativa a la salut.

OBJECTIUS

Ateses la seva expertesa i les seves línies de treball prioritàries, l’ACUP ha proposat a l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) l’organització conjunta d’un seminari que tracti la relació entre el canvi climàtic i la situació de desigualtat social i pobresa (energètica, hídrica, alimentària, etc.) en el territori metropolità.

Els objectius del seminari es detallen a continuació:

 • Conèixer la situació actual i els pronòstics de futur pel que fa a la incidència del canvi climàtic en la desigualtat social i la pobresa.
 • Identificar les respostes que s’estan donant a aquesta situació tant des de les administracions públiques com des d’iniciatives socials i comunitàries.
 • Valorar el paper de la construcció col·laborativa i la co-creació de coneixement entre  diferents actors a l’hora d’abordar els impactes socials del canvi climàtic.

ASSISTÈNCIA

Es preveu l’assistència en el seminari d’unes 20-25 persones, entre les quals experts en canvi climàtic de grups d’investigació de les universitats públiques catalanes, membres de l’administració pública, el sector privat i la societat civil.

PROGRAMA

10.00h – 10.15h Benvinguda i presentació del seminari, a càrrec de Ricard Gomà, director de l’IERMB, i Marta Cayetano i Núria Jové, responsable de Comunicació cap de Projectes de l'ACUP.

10.15h – 11.45h Presentacions sobre la dimensió social del canvi climàtic i la seva projecció en el territori metropolità.

 • 10.15h-10.35h Metabolisme urbà i desigualtats socioespacials, a càrrec d’Elena Domene, cap de l’àrea de Sostenibilitat Urbana de l’IERMB.
 • 10.35h-10.55h Pobresa energètica, gènere i salut a l’àrea metropolitana de Barcelona: el projecte EmpowerMed, a càrrec de Sergio Tirado, investigador principal de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB)
 • 10.55h-11.15h Vulnerabilitat a la calor extrema a l’àrea metropolitana de Barcelona, a càrrec de Julia Cannata, autora principal del projecte i col·laboradora en el Grup de Climatologia de la Universitat de Barcelona (UB)
 • 11.15h-11.45h Torn de preguntes

11.45h-12.00h Pausa-cafè

12.00h-13.00h Dinàmica de treball per a la reflexió i la generació de propostes a càrrec de Quim Brugué, catedràtic de Ciència Política a la UdG, entorn a dues qüestions:

 • Quines seran les principals conseqüències del canvi climàtic en termes de desigualtat social i pobresa en el territori metropolità?
 • Davant d’aquestes conseqüències, quines iniciatives públiques i ciutadanes caldria impulsar per mitigar els efectes socials del canvi climàtic?
   

13.00h Finalització del seminari

Formulari d'inscripció

Missatge d'estat

Inscripció tancada.

També et pot interessar