Per primer cop a l'Estat una recerca té accés als historials complets de parelles afectades per violència masclista

Jorge Rodríguez Menés, professor agregat Serra Húnter del Departament de Ciències Polítiques i Socials i membre dels grups de recerca en Demografia i Sociologia (DemoSoc) i en Criminologia i Sistema Penal de la UPF, és l’investigador principal de “An Integral Study of Intimate Partner’s Violence: Perpetrators, Victims and Their Relationships”. Aquest projecte, que es va iniciar l’any 2017 i es preveu que finalitzi el març del 2020, està finançat en el marc del programa RecerCaixa de l’Obra Social “la Caixa”.

Els resultats obtinguts fins ara van ser presentats en el decurs d’un seminari internacional sobre violència masclista en parella, que va tenir lloc els dies 30 i 31 d’octubre del 2019 a Barcelona, organitzat pels grups de recerca DemoSoc i Criminologia i Sistema Penal. Durant el seminari, en què van participar tant acadèmics com representants de les institucions clau en la lluita contra la violència masclista a Catalunya, Jorge Rodríguez Menés va destacar que per primera vegada a Catalunya i a Espanya, s’han pogut estudiar, degudament anonimitzats, els historials delictius i victimològics de per vida d’una cohort completa de parelles subjectes a violència masclista.

Segons Jorge Rodríguez Menés, “l’explotació preliminar d’aquestes dades, de difícil accés i tractament, ha permès establir que els cursos que s’imparteixen en les presons catalanes als agressors de violència masclista, que combinen teràpies conductuals amb mòduls de conscienciació sobre la igualtat de gènere i de respecte cap a les dones, redueixen els riscos de reincidència més que no pas altres cursos que fan aquests condemnats, com els de capacitació professional o teràpies de desintoxicació per als que tenen addiccions”.

Altres resultats obtinguts fins ara incideixen en la poca efectivitat de les penes de presó curtes per reduir la reincidència, i en la importància de mantenir les prestacions sanitàries bàsiques a les poblacions més vulnerables cap a la violència masclista, com ara les dones immigrants.

Signatura d’un conveni interinstitucional que permeti creuar historials d’agressors i víctimes

En el decurs de la jornada, els investigadors de la UPF van informar de les seves gestions molt avançades per a la signatura d’un conveni interinstitucional entre el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, el CatSalut, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries, el Servicio de Empleo Público Estatal, el Servei d’Ocupació de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra. Aquest acord permetrà el creuament dels historials delictius i de victimització de la població

d’agressors i víctimes de violència masclista a Catalunya entre els anys 2010 i 2015 amb els historials de salut i ocupació de la mateixa població.

Segons Jorge Rodríguez Menés, “aquests creuaments permetran conèixer, per exemple, si les dones víctimes de violència masclista presenten un historial de lesions i patologies que precedeixin victimitzacions conegudes, fet que hauria pogut alertar al personal mèdic i sanitari que les va atendre de la seva vulnerabilitat a patir violència masclista”.

Un estatus superior de la dona augmenta el risc de conflicte i violència

Entre els resultats presentats, destaquen els que concerneixen a la importància de les relacions asimètriques de poder en el si de la parella. En contrast amb la perspectiva teòrica predominant, que prediu uns riscs més elevats de victimització en situacions de major dependència econòmica i social de la dona respecte a la seva parella, els investigadors van mostrar que les situacions d’inconsistència d’estatus en les quals la dona té un estatus superior al de la seva parella són les que més condueixen al conflicte i a la utilització de la violència per part de l’home.

Jorge Rodríguez Menés dóna una explicació plausible a aquests resultats, obtinguts mitjançant anàlisis estadístics de diverses enquestes nacionals i internacionals de victimització i conflicte en la parella: “En les cultures patriarcals les inconsistències d’estatus generen inseguretat en l’home, fet que el portaria a recórrer més fàcilment a la violència per tal de restaurar el desequilibri tradicional que l’afavoreix. Els nostres resultats podrien ajudar a comprendre per què, en societats en les quals la igualtat de gènere està cada cop més propera, la violència masclista sembla repuntar”.

Un projecte amb un enfocament integral que vol ajudar a aportar solucions

El projecte de recerca “An Integral Study of Intimate Partner’s Violence: Perpetrators, Victims and Their Relationships” (2017-2020), va rebre un finançament de prop de 96.000 euros en la convocatòria 2016 del programa RecerCaixa, de l’Obra Social “la Caixa”, que compta amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).

El projecte, que té com a principal objectiu analitzar els riscos de perpetrar i experimentar la violència en l’àmbit íntim de la parella (Intimate Partner’s Violence, IPV), adopta un enfocament integral del fenomen, tenint en compte les característiques tant dels agressors com de les víctimes, i de les seves relacions d’interdependència i conflicte.

Així mateix, també vol proporcionar als professionals que tenen un contacte freqüent amb els agressors i les víctimes (policia, jutges, personal sanitari, etc.) instruments eficients per detectar i tractar aquest problema.

A més de Jorge Rodríguez Menés, que és l’investigador principal, els altres recercadors de la UPF vinculats al projecte són Maria José González, Clara Cortina, John Palmer, Fernando Ruiz, Amalia García, Ana Safranoff (Grup de Recerca en Demografia i Sociologia del Departament de Ciències Polítiques i Socials) i Elena Larrauri, Martí Rovira, Ares Batlle i Cristina Sobrino (Grup de Recerca en Criminologia i Sistema Penal del Departament de Dret).

Font: UPF

violencia

També et pot interessar

  • La segona edició de la Recircula Challenge impulsada per l'UPC aborda el repte dels residus tèxtils sintètics en l'àmbit esportiu. Es tracta d'una competició universitària adreçada a estudiantat matriculat el curs 2019-20 en una titulació de grau, màster o doctorat en qualsevol universitat del món...

  • David Bueno i Gemma Marfany van reivindicar el dimarts passat la tasca de divulgació des de la universitat durant l’acte en el qual van rebre ex aequo la VI Distinció del Claustre de Doctors i del Consell Social a les millors activitats de divulgació científica i humanística. L’acte va ser presidit...

  • El dimecres, 21 de juny, es va inaugurar l’exposició "Protegim la Humanitat, acabem amb la indiferència”a l'espai de relació de la Facultat de Dret de la UdG. L’acte va comptar amb la presentació del llibre Aguas de venganza del Dr. Miguel Pajares, investigador del grup de recerca sobre exclusió i...

  • L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha començat una col·laboració amb el CUIMPB - Centre Ernest Lluch. El CUIMPB Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona - Centre Ernest Lluch està constituït per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), la...