Més de 500 persones participen al X Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI)

Del 4 al 6 de juliol de 2018 ha tingut lloc el X Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI) al Palau de Congressos de Girona. Aquest congrés l'han organitzat les universitats públiques catalanes, a través de les seves unitats d’innovació i formació, i l’ACUP, i compta amb la col·laboració de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU). L’edició d’enguany ha portat per títol “Espais d’aprenentatge: agents de canvi a la universitat”.

 

La benvinguda institucional del dia 4 de juliol va anar a càrrec de Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona (UdG); Josep-Eladi Baños, com a representant de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; Josep A. Planell, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); i Begoña Gros, coordinadora del CIDUI. La cloenda del dia 6 va anar càrrec de Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’ACUP; Carles Sigalés, vicerector de docència i aprenentatge de la UOC i Josep Duran, director de l’ICE de la UdG.

Quatre àmbits temàtics

Amb el programa d’enguany, el Congrés ha plantejat propostes sobre com  aconseguir una coherència entre les metodologies docents i els nous espais d’aprenentatge que s’estan dibuixant.

 

S'ha fet en diversos actes i activitats que giraran entorn de quatre àmbits temàtics relacionats amb l’educació superior: espais físics d’aprenentatgeque tractarà experiències innovadores dins i fora de la universitat; espais virtuals d’aprenentatge sobre eines digitals per a l’aprenentatge i l’ús de tecnologies emergents (robòtica, intel·ligència artificial, etc.); la relació universitat-societat amb experiències de sostenibilitat i responsabilitat social, transició secundària – universitat, etc.; desenvolupament professional on s’abordaran habilitats docents en aquest nou context, estratègies de col·laboració docent, programes i experiències de formació del professorat, etc.

 

Ponents internacionals

Entre els ponents destacats han participat Laura Winer,  directora del Teaching and Learning Services (TLS) de la Universitat McGill de Mont-real, i l’urbanista Ignacio Alcalde que ha contribuït a la creació d’espais urbans, la transformació de ciutats i el desenvolupament de regions des de la perspectiva dels anomenats territoris intel·ligents.

 

També hi han participat Jordi Franquesa, arquitecte i doctor en Urbanisme, que treballa en projectes relacionats amb el creixement de la ciutat urbana; Josep Torn, director de la Biblioteca de l’European University Institute (Itàlia) i membre del Leadership Programmes Working Group of LIBER (Associació de Biblioteques de Recerca Europees); Sílvia Llach, responsable del Grup de Recerca Llengües i Aprenentatge de la Universitat de Girona, i Oscar Guayabero, que combina la docència en l’àrea d’història del disseny i la imatge amb l’assessorament en matèria de comunicació.Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació 

El CIDUI té els seus inicis l’any 2000 quan els Instituts de Ciències de l’Educació (ICEs) de la Universitat de Barcelona, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Politècnica de Catalunya van organitzar la primera edició del congrés. Des del seu inici, el CIDUI s’ha anat celebrant cada dos anys, com una iniciativa consolidada que aplega un gran nombre de professorat, i altres professionals de l’educació, empès per la voluntat de fer de la universitat una institució que respongui als reptes de la nostra societat. Actualment, el CIDUI està format pels Instituts de Ciències de l’Educació de les vuit universitats públiques catalanes i l’ACUP.

Imatges