L'ACUP presenta l’estudi ‘Diagnòstic socio-urbà del barri de Mayard del municipi de Jacmel a Haití'

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques ha presentat l’estudi ‘Diagnòstic socio-urbà del quarter de Mayard del municipi de Jacmel a Haití’. El document recull els resultats del projecte que l’ACUP, la Fundació Obra Social “La Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona realitzen conjuntament amb l’Ajuntament de Jacmel i la Université Publique du Sud-est à Jacmel (UPSEJ). El projecte consta de tres fases i el present estudi és el resultat de la fase II –la fase de participació comunitària. El Diagnòstic s’ha elaborat a partir de més de 300 enquestes fetes per tècnics del projecte i els propis habitants -després de una formació impartida per l’ACUP i l’Agence Technique Locale (ATL) de l’Ajuntament de Jacmel- al barri de Mayard.

Els autors de l’estudi són Teresa Tapada, professora d’antropologia de l’UAB, Ramon Canal de l’IGOP-UAB, Yraida Romano i Alejandro Maraimbo de la UPC i la tècnica de projectes de l’ACUP, Celia Esquerra. L’interès del treball rau en la documentació del projecte de cooperació, la participació de la pròpia comunitat i la descripció d’un cens i unes característiques socials i urbanes del quarter fins aquest moment inexistent. D’aquesta manera, el document és útil per a les organitzacions no governamentals, però també per la pròpia comunitat que el podrà utilitzar per explicar quines necessitats té.

El Diagnòstic es va presentar el passat mes de desembre a Jacmel. Seguint el pressupost del projecte i d'acord amb les necessitats del barri de Mayard van sorgir tres propostes: una plaça comunitària, un centre cultural i un segment de carrer. I finalment es va optar per construir una plaça a partir de la votació dels habitans del barri. Les obres, amb arquitectes i enginyers catalans i haitians començaran el proper mes de març i la població local també hi participarà.

Adjunt trobareu l’estudi.

 

Imatges