La UB, seu d’un nou ‘hub’ europeu per modernitzar i internacionalitzar les universitats

L’European University Foundation (EUF) és una xarxa d’universitats europees que des de fa gairebé vint anys treballa per la modernització de l’educació superior a Europa —amb un èmfasi especial en la mobilitat—, i que ha esdevingut un referent per a la política de la UE en aquest àmbit. Ara l’EUF i la Universitat de Barcelona creen conjuntament l’University Internationalisation Hub, un espai impulsat pel Vicerectorat de Projecció i Internacionalització que neix amb el propòsit de contribuir a internacionalitzar les universitats. Des del nou espai es dissenyaran i gestionaran programes de formació i cocreació de projectes per al personal acadèmic i administratiu de les universitats amb la intenció d’endegar un procés que incrementi i modernitzi l’activitat internacional en aquestes institucions. El dimecres 29 de gener, a les 9.30 h, tindrà lloc a la sala de juntes de Rectorat de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona l’acte públic de signatura del memoràndum d’entesa (MoU) per part del rector, Joan Elias, i del director executiu de l’EUF, João Bacelar. Seguidament, es presentarà oficialment el hub amb les intervencions del mateix Bacelar, juntament amb Àlex Aguilar, vicerector de Projecció i Internacionalització de la UB, i Bibiana Crespo, delegada del rector per a la internacionalització. Les persones que vulguin assistir a l'acte, es prega que facin la inscripció en aquest enllaç.

Des de la UB es detectarà quines són les prioritats i necessitats per tal de vetllar per la modernització de l’espai europeu d’educació superior (EEES) i s’organitzaran activitats formatives adreçades a personal d’universitats nacionals i internacionals. L’EUF, amb oficines a Brussel·les i Luxemburg, participarà en el disseny d’aquesta oferta formativa i hi destinarà fons de projectes de la UE que li han estat concedits. L’objectiu és contribuir a crear una àmplia comunitat de professionals de l’educació superior compromesos amb les activitats d’internacionalització i que puguin liderar noves experiències en aquest àmbit. La previsió és organitzar entre cinc i deu activitats formatives els primers dos anys. Una altra línia d’activitats del hub és contribuir a formular nous projectes institucionals entre les universitats i fer una tasca d’assessorament dels existents.

La majoria de les activitats del hub tindran lloc a Barcelona, encara que també se’n poden fer en altres ciutats. La primera activitat organitzada pel hub tindrà lloc els mateixos dies 29 i 30 de gener a l’Edifici Històric de la UB i consistirà en un taller sobre preparació dels projectes Erasmus+. Hi haurà sessions teòriques i pràctiques, individuals i grupals, en què experts de l’EUF donaran assessorament per redactar nous projectes Erasmus+.

(Font: comunicació UB)

Imatges
La presentació del nou hub es farà el dimecres 29 de gener a l'Edifici Històric